Ekstern bærbar harddisk – Beste valg og kjøpeguide (2021)
Ekstern bærbar harddisk finnes i to hovedtyper, vanlig mekanisk harddisk og SSD harddisk. SSD harddisken har mange fordeler, arbeider raskere og vil etter hvert overta for den tradisjonelle harddisken. Problemet med SSD teknologien er at den koster mer, du får mindre ytelse pr. krone sammenlignet med teknologien som har vært det vanlige så langt.
Vi har ikke testet harddiskene, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.
Bærbare SSD harddisker finnes i hovedsak tre størrelser, 250 GB til 500 – 800 kr, 500 GB til 1000 -1500 og 1 TB (terabyte) fra 1200 og oppover.
Vanlige bærbare harddisker har større kapasitet og du finner modeller med hele 4-5 TB til 1.000 – 1.500 kroner. 1 TB koster ned mot 600 – 700 kroner. Du får derfor mer lagringskapasitet for pengene.
Seagate Expansion Portable Drive 4TB, kraftig bærbar harddisk.
Solid og rask ekstern harddisk fra Seagate. Her laster du data hurtig inn og ut på en trygg måte, bærbare harddisker fra Seagate er produkter du kan stole på.
Tilkobling er med USB 3.0 og overføringshastigheten er 5 Gbps, noe som er meget bra. Strømmen går via USB kabelen så du slipper å tenke på lading. Seagate Expansion Portable Drive 4TB krever ingen formatering eller oppsett, den er operativ umiddelbart. Her er det bare å plugge inn og sette i gang.
Laget for lagring av alle typer filer inkludert tyngre video- og mediafiler. Leveres med USB kabel på 45 cm.
Tekniske data:
Lagringskapasitet: 4 TB
Grensesnitt / tilkobling: USB 3.0 (1 stk)
Overføringshastighet: 5.0 Gbps
Vekt i gram: 236
Bredde: 8 cm
Dybde: 11,7 cm
Høyde: 2,08 cm
LACIE Rugged USB-C 4 TB – Tåler slag og fukt
Dette er den sikreste eksterne harddisken på markedet. Den tåler uten problemer både støt og fuktighet. Er du mye på farten er det smart å sørge for trygg og sikker lagring av dine data. Lacie Rugged harddiskene er bortimot standard utrustning for profesjonelle fotografer.
Lacie Rugged i flere lagringskapasiteter, det blir et spørsmål om pris og behov. 4-5 TB er fortsatt en betydelig mengde data selv om vi håndterer stadig større filer i hverdagen.
Overføringshastighet på 5 Gbps holder i massevis til hurtig overføring av større filer. Strømmen går via USB ledningen noe som er praktisk. Leveres i tøff orange gummi.
Tekniske data:
Lagringskapasitet: 4 TB
Grensesnitt / tilkobling: USB 3.1.1 type C (kompatibel med USB 2.0 og 3.0
Overføringshastighet: 5.0 Gbps
Vekt i gram: 400
Bredde: 8,6 cm
Dybde: 13,5 cm
Høyde: 2,6 cm
Seagate Backup Plus Portable V3 USB 3.0 5TB
Enda en lett og effektiv bærbar harddisk fra Seagate. Leveres med app som gir deg full oversikt over sikkerhetskopiering og administrasjon av datafiler. Appen kan du installere både på datamaskinen (Mac og PC) og på mobiltelefonen (praktisk om du er mye på farten).
Filoverføringen går lynraskt med en overføringskapasitet på 5 Gbps (fem gigabyte pr sekund). Strømmen går som på de fleste bærbare harddisker av denne type gjennom USB kabelen.
Her trengs ingen formatering, harddisken er klar til bruk. Det er også lagt til rette for enkel og rask sikkerhetskopiering.
Tekniske data:
Lagringskapasitet: 5 TB
Grensesnitt / tilkobling: USB 3.0 (1 stk)
Overføringshastighet: 5.0 Gbps
Vekt i gram: 265
Bredde: 8 cm
Dybde: 11,5 cm
Høyde: 2,09 cm
Hva er viktig når du skal velge bærbar harddisk?
SSD eller ordinær harddisk?
Tradisjonelle mekaniske harddisker er i ferd med å bli faset ut og erstattet av SSD (Solid state drive). Denne benytter flashminne, dvs ingen bevegelige mekaniske deler. Tradisjonelle harddisker fungerer ved hjelp av en disk som roterer. Ved å slippe denne mekaniske funksjonen blir harddisken betydelig raskere, mer pålitelig og tåler mye mer. SSD lager ikke støy (ingen vifte og ingen bevegelige deler) og utvikler minimalt med varme. I tillegg er de mye mindre.
Problemet med SSD er de foreløpig høye prisene i forhold til lagringskapasitet. Du må betale ca. 800 kroner for 256 KB, ca. 1.500,- for 1 TB. Prisene vil som alltid falle etter hvert som nye og større modeller lanseres og på sikt havne på samme prisnivå som dagens harddisker når de etter hvert er faset ut.
Ordinær harddisk koster mindre, er rask med USB 3 og har større lagringskapasitet enn SSD, opp til 4 TB. I praksis vil du ikke merke stor forskjell på SSD og de vanlige typene. Skulle jeg personlig brukt 1000 kroner på en bærbar harddisk ville jeg valgt en 4 TB ordinær framfor en 500 GB SSD.
SSD teknologien gir en raskere data- overføring og lagring.
Hvor mye lagringskapasitet trenger du?
Dette avhenger selvfølgelig av hva du skal lagre. Lagrer du kun tekstdokumenter og noen feriebilder vil plassbehovet være moderat og som regel er en harddisk på 1 TB tilstrekkelig. Tar du mye video og bilder vil behovet for lagringsplass mest sannsynlig være stort, bilde- og videofiler er “tunge”. Du vil fort trenge harddisker på flere TB. De største på markedet i dag er på 6-8 TB.
Personlig lagrer jeg sikkerhetskopier på to harddisker, og oppbevarer den ene på et sted utenfor huset for sikkerhets skyld. Skulle det oppstå en brann eller et innbrudd vil filene ikke gå tapt.
Harddiskens hastighet (den tradisjonelle)
Vanlige hardiskens hastighet oppgis i RPM, (revolutions per minute), dvs hvor mange ganger i minuttet et bestemt punkt på harddisken blir lest. De fleste har en RPM på 5400, toppmodellene ligger på 7200. Harddiskens hastighet er ikke noe du trenger å fokusere på som vanlig bruker, 5400 RPM er mer enn tilstrekkelig for vanlig bruk. 5400 RPM lager også mindre støy enn den raskere 7200 RPM.
På SSD harddisker er ikke dette et tema.
Overføringshastighet
Skal du overføre store mengder data mellom ekstern harddisk og PC/Mac er hastigheten på overføringen viktig.
Denne avgjøres av både av maskinens og harddiskens hastighet. De fleste eksterne harddisker har en USB 3.0 som betyr en overføringshastighet på 5Gbit/s, det er raskt og fungerer veldig bra. Men, skal dette fungere optimalt må også maskinen ha en USB 3.0 (moderne maskiner har dette). Du bør unngå USB 2.0, denne har en lav hastighet.
Har du derimot en maskin med USB 2.0 vil det ikke være noe poeng med en USB 3.0 harddisk, maskinen vil være det svake punktet. Du vil allikevel før eller siden skifte ut til en raskere maskin, og da vil det være lite hensiktsmessig med en USB 2.0 harddisk. En USB 3.0 harddisk koster også kun en hundrelapp ekstra. USB 3.0 harddisk kan også brukes på en maskin med USB 2.0.
Wi-Fi
Eksterne harddisker med WiFi tilkobling er praktisk om flere skal ha tilgang eller om harddisken er ofte i bruk. Dette gjør det mulig med en mer aktiv bruk hvor alle familiemedlemmene (eller ansatte i en bedrift) har tilgang til bilder, dokumenter osv. WiFi er også praktisk om du skal ta backup fra flere enheter, du sparer mye tid ved å slippe å koble opp en og en enhet. Tar du deg til å sette opp en løsning hvor det taes automatisk backup fra både pc, mobil og andre enheter sparer du både mye tid og får en sikker og enkel løsning.
Batteri og lading
En trådløs harddisk har eget batteri, ikke trådløse får strøm gjennom overføringsledningen. Lading og batterikapasitet er derfor et tema. Strømforbruker avhenger veldig av hvilken bruken. Strømmer du videoer direkte fra harddisken er strømforbruket høyt. Det samme gjelder om mange bruker harddisken samtidig.
Størst er strømforbruket om du blar/leter etter filer. Da vil harddisken spinne mye, noe som krever mye strøm. Flere modeller på markedet i dag viser at det er realistisk med en batterivarighet på ca 5 timer med videostrømming og rundt 20 timer med kun stand-by bruk. Harddisker med Wi-Fi koster 3-400 kroner mer enn tilsvarende uten.
Støtsensor
Støtsensor betyr at harddisken låses ved slag eller støt gjennom en indre demping. Dette er en fordel om du er mye på farten, skulle du være uheldig risikerer du ikke å tape innholdet på disken.
Hvorfor bør du bruke ekstern harddisk?
Først og fremst er en ekstern harddisk en enkel og rimelig måte å skaffe seg ekstra lagringskapasitet på. 4 TB koster bare 1000-1500 kroner. Laptoper har som regel liten intern lagringsplass og enkelte er helt avhengig av å ha en ekstern harddisk til avlastning.
Backup er en annen svært god grunn til å anskaffe ekstern harddisk. Det går raskt å kopiere en hel PC/Mac harddisk, det kan være smart og ha en rutine for sikkerhetskopiering. Skulle datamaskinen bli stjålet eller ødelagt blir konsekvensene betydelig mindre enn om du samtidig skulle miste alle dine data, bilder og videoer osv.
Hvor kjøper du ekstern harddisk rimeligst?
Som mye annet er det i nettbutikkene du gjør de beste kjøpene, ikke minst fordi utvalget er så mye større enn i fysiske butikker som Elkjøp og Power. Seriøse nettbutikker vi har et kommersesielt samarbeid med og som har et godt utvalg av bærbare eksterne harddisker er: Skousen, Whiteaway og Tretti.no.
Hvilke rettigheter har du ved kjøp på nett?
Når du handler på nett har du flere rettigheter enn når du handler i fysisk butikk. Det viktigste er angreretten. Har du kjøpt et produkt på fjernsalg (internett) og fra et ikke fast utsalgssted har du følge angrerettloven rett til å angre. Lov om opplysningsplikt og angrerett finner du her. (angrerettloven)
Ved handel på internett gjelder også den vanlige forbrukskjøpsloven samt kjøpsloven. Lov om forbrukerkjøp finner du her. . Lov om kjøp (kjøpsloven) finner du her.
Forbrukerrådet har også informative nettsider hvor du finner svar på det beste rundt angrerett, reklamasjoner og garantier.
Skrevet av Sture Bjørseth