Minnekort / minnebrikke – Komplett kjøpeguide

Minnekort finnes i mange varianter med ulik størrelse, lagringskapasitet og overføringshastighet. Det første du må sjekke før du skal gå til innkjøp av et minnekort er hvilken type minnekort apparatet kortet skal brukes i støtter. Nye minnekort på gammelt utstyr fungerer ikke alltid.

 

SD kort (Secure Digital)

Den viktigste og mest brukte typen minnekort er SD kort (Secure Digital). Disse leveres i to størrelser, SD og microSD. Teknisk fungerer kortene likt, forskjellen er kun størrelsen på plastskallet. MicroSD er mindre i størrelse og brukes mest i mobiltelefoner.

Adapter

MicroSD kortene leveres med et SD adapter, dvs et plastskall på størrelse med SD kortet som microSD kortet monteres i. Kjøper du et microSD kort får du dermed også et SD kort.

 

Lagringskapasitet

SD / MicroSD – Lagringskapasitet på under 4 GB
SDHC / Micro SDHC (High Capacity) – Lagringskapasitet på 4 – 32 GB
SDXC / Micro SDXC (eXtended Capacity) – Lagringskapasitet på over 32 GB

 

Overføringshastighet

Maksimumshastighet – MBit/s

Hastigheten deles inn i to, lesehastighet og skrivehastighet. Skrivehastigheten betyr hvor raskt minnekortet lagrer informasjon, lesehastigheten hvor raskt kortet gir fra seg informasjon. Lesehastigheten er på de fleste kort høyere enn skrivehastigheten. Den viktigste hastigheten er skrivehastigheten.
Hastigheten oppgis i Mbit/s, på kortet står lesehastigheten først, for eksempel 95/70 Mbit/s (hvor lesehastigheten er 95).

Minimumshastighet – Hastighetsklasser (garantert skrivehastighet)

I tillegg til lese- og skrivehastighet oppgis den garanterte minimumhastigheten, det vil si antall MBit/s skrivehastigheten aldri skal synke under. Dette er spesielt viktig for videoopptak. Dette oppgis i klasser og angis på minnekortet som et tall plassert i en C. BILDE
Class 2: Minimum skrivehastighet på 2 MB/sek. (kun for lavoppløselig video opptak).
Class 4: Minimum skrivehastighet på 4 MB/sek. (HD inntil 720p).
Class 6: Minimum skrivehastighet på 6 MB/sek. (HD inntil 1080p).
Class 10: Minimum skrivehastighet på 10 MB/sek. (FullHD inntil 1080p). FullHD-oppløsning, dvs 1080p.

UHS (Ultra High Speed)

U1: Minimum skrivehastighet på 10 MB/sek.
U3: Minumum skrivehastighet på 30 MB/sek.
CF: CompactFlash minnekort

Profesjonell ytelse

SanDisk Extreme Pro CompactFlash er et meget raskt minnekort som klarer å holde følge med avansert utstyr, for eksempel kamera.

Ekstremt minnekort fra SanDisk. 256 GB er mer enn du finner på mange pc.

Med lese/skrive-hastighet på opptil 90 MB/s kan du ta lengre bildeserier og få det meste ut av utstyret.

Se også kjøpeguide for ekstern harddisk.

 

Hvor stort og hvor hurtig minnekort trenger du?

Det er viktig at minnekortets hastighet er tilstrekkelig til det du skal bruke det til. Det samme gjelder lagringskapasiteten. Video krever for eksempel mye kapasitet. Men, husk også på at et minnekort kan blir skadet og data gå tapt. Da er det greit at det ikke er flere tusen bilder lagret på kortet.

Minnekort til mobil

Mobiltelefonene bruker som regel Micro SD kort. Hvor stor lagringskapasitet telefoner støtter varierer, enkelte klarer ikke et minnekort på over 32GB, sjekk hva som gjelder for din telefon.
8GB – Greit om du har litt musikk og lagrer noen få bilder
16GB – Dette dekker normal bruk.
32GB – For deg som lagrer mye musikk og bilder.
64GB – For deg som virkelig lagrer mange bilder, video og musikkfiler.
Hastighet: Du bør velge et minnekort i klasse 10, spesielt om du lagrer filmer i HD.
Et annet alternativ er lagring i Cloud, eller på en ekstern harddisk (upraktisk om du skal ha den med).

Minnekort til kamera

En bildefil på 15-20 megapixler har en størrelse på 6-10 MB, ett minutt med HD video tar ca 200 MB lagringsplass. Det betyr at du på et 16 GB minnekort kan lagre ca 1.900 bilder, eller ca 90 minutt med video. Det er spesielt video som er plasskrevende. Et minnekort på 128 KB kan lagre ca 10 timer med video.
Tar du bilder i RAW-format kreves det mer lagringsplass.

Minnekort med Wi-Fi

Selv om minnekort er små i størrelse levers de også med trådløs tilkobling, Wi-Fi. Da kan du overføre bilder enkelt mellom ulike enheter, f. eks publisere et bilde du har tatt med kameraet på facebook umiddelbart. Dette er en god løsning om kameraet ikke har Wi-Fi installert.

 

UFS – det nye superformatet

Den nye teknologien heter UFS (Universal Flash Storage) og er en helt ny standard som etter hvert vil ta over for SD-kortene. UFS kortene vil få en lesehastighet på over 500MB/s, det vil si hele fem ganger raskere enn de hurtigste SD-kortene. Skrivehastigheten er på 170 MB/s, det vil si nesten det dobbelte av raske SD-kort. Lagringskapasiteten ligger på 32 – 256 GB (Samsung).

Du kan ikke bruke UFS kort i SD – kortlesere, så foreløpig er ikke denne teknologien relevant.

 

Tips!

Hold deg til kjente merker. Det finnes mange useriøse produsenter og mange kort har dårlig kvalitet. I og med at det du lagrer på minnekortet har stor verdi for deg er det ikke her du skal spare pengene. Vær også oppmerksom på at det finnes falske kopier av kjente merker. Vær derfor også forsiktig med hvor du kjøper minnekort.

 

Du liker kanskje også...