Hvilken PC skal du velge?

Utvalget av bærbar PC er stort og det kan fort bli mye informasjon og tekniske data og holde seg. Det er ikke alltid så lett å sammenligne modeller fra ulike produsenter. Den gode nyheten er at prisene er lavere enn tidligere og det finnes gode muligheter for å gjøre et godt kjøp.

Batterikapasitet

Er du mye på farten med PC’en er batterikapasiteten viktig. Brukstiden på batteri ligger på 3 til 12 timer. Rekorden har en PC fra Sony med 16 timers brukssted. En ny type Intel-prosessor fra Haswell generasjonen (en ny serie prosessorer) har en betydelig lavere strømforbruk i forhold til ytelse.

Prosessor og minne (RAM)

De alle fleste PC’er på markedet i dag har tilstrekkelig ytelse til å kjøre vanlige programmer, surfe på internett, videoavspilling osv. Skal du kjøre tyngre spill eller redigere videoer og andre oppgaver som krever mye ytelse må du velge en maskin med kraftigere prosessor og stort minne.

Grafikk

Her er det to muligheter, innebygd grafikkort eller dedikert grafikkort. Standard PC’er har en egen grafikkdel innebygget i prosessoren. Dette holder til å spille av HD videoer og ikke spesielt grafisk krevende spill. Dedikert grafikkort er en separat med betydelig større grafisk kapasitet, noe som er nødvendig for tyngre spill og HD-videoredigering.

Avanserte spill krever kraftige grafikkort

Skjerm

Skjermens størrelse bestemmer også størrelsen på PC’en. Vil du ha en liten praktisk PC blir også skjermen mindre. Størrelsen på skjermen ligger mellom 11 og 17 tommer, med 15,6 som den vanligste. Oppløsningen er en smakssak. Standardoppløsningen ”1366×768” holder for de fleste.

Skal du velge Stasjonær eller Laptop?

 

Tatstatur

Her finnes det ingen fasit og personlige preferanser bestemmer. Det er viktig at du føler deg komfortabel med tastaturet og pekeplaten, det kan heller ikke byttes ut eller oppgraderes. Ta en tur i butikken og test de forskjellige tastaturene, forskjellen på de ulike er stor.

Harddisk

Harddiskplassen på nye PC’er er så stor at det nesten ikke er noe tema. Skulle du trenge mer lagringskapasitet koster det bare 5-600 kroner for en ekstern harddisk på 500 GB.

DVD

DVD som lagringsmedia er på vei bort. Hvor mye vekt du skal legge på dette avhenger av om du skal bruke PC’en som avspillingsmaskin for DVD filmer, eller kanskje du har lagret mye informasjon på DVD. En ekstern DVD stasjon koster under 500 kroner.

Videoutgang

HDMI er nødvendig om du skal koble PC’en til flatskjerm eller TV.

4G modem

Dette begynner å bli standard på bærbare PC’er, men du vil finne mange gode kjøp som ikke har 3G modem. Du kan også bruke smarttelefonen og USB-dongler.

 

Du liker kanskje også...