3D printer – Beste valg og kjøpeguide

(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til CDON, og Computersalg).

Utvalget av 3D printere/skrivere er etterhvert blitt stort og det ikke er lett å finne den rette modellen i forhold til egenskaper, kvalitet og pris, det er dumt å kjøpe feil.

Det finnes tre kategorier 3D printere, de enkle og rimelige til ca. 4000-6000 kr, de mer komplette medium modellene for ca. 7000 – 10000 kr og de avanserte premium modellene med mange funksjoner, ekstra høy ytelse og en pris fra 15000 kr og oppover. Med 3D printere kan du lage mange forskjellige objekter på en imponerende enkel og fascinerende måte.

 

Produsere objekter på egen hånd

3D printing, FDM (Fused Deposition Modeling), er en fascinerende teknologi som vil revolusjonere mange produksjonsprosesser. Du kan i utgangspunktet printe alt mulig tredimensjonalt, fra leker til reservedeler til maskiner. Både myke og harde produkter. En tannlege kan f.eks. printe en tann mens du ligger i stolen.

Med en 3D printer kan du realisere egne designideer raskt, enkelt og til en betydelig lavere kostnad enn om objektene skulle vært laget på tradisjonell måte.

Du kan for eksempel printe en reservedel til et eldre produkt hvor det ikke lenger leveres reservedeler.

Teknologien går raskt fremover og dette er bare begynnelsen.

 

Hvordan fungerer en 3D-printer?

Det finnes to typer, 3D printer som skriver lag på lag og 3D-printer som ved hjelp av lys/laserstråler som belyser en flytende masse i harpiks på en avansert måte.
Den 3D- printeren som er aktuell for private er den som skriver lag på lag.

Prosessen har tre element:

 • en printer med dyse
 • et program/formel som beskriver objektet som skal printes
 • materialet objektet skal printes/lages i.

Objektet skapes ved at printeren varmer materialet til det blir flytende, sprøyter dette gjennom en dyse/ munnstykke som med stor presisjon legger igjen materiale på en plate i printeren.
Munnstykket er hele tiden i bevegelse og legger lag på lag til objektet er ferdig.

Presisjonen er veldig høy.

Hvor lang tid prosessen tar avhenger av printerens hastighet og kapasitet samt kompleksiteten til objektet.

 

3D design datafiler

Printeren trenger en instruks for produksjonen. Dette er datafiler som du må laste ned til printeren. En del datafiler er gratis, andre må du kjøpe.
Du kan også designe selv på data og konvertere filene til riktig format for bruk i printeren.

 

Hva kan du lage med en 3D-printer?

I utgangspunktet nesten alt mulig, her er noen eksempler:

 • Interiørgjenstander som kopper, fat og kar, lysestaker, kroker og håndtak, kleshengere +++
 • Reservedeler til ulike apparater, skruer og mindre komponenter +++
 • Veske, kortholder, lommebok, beltespenne +++
 • Rekvisita av alle mulige slag

Profesjonell bruk av 3D-printer er meget omfattende, blant annet printer sykehusene proteser og kroppsdeler, for eksempel deler til et kne eller hofte.

 

Hvilke materialer kan du printe med?

Materialene kalles filamenter. Disse finnes etter hvert i mange materialer, alt etter hva du skal lage.
Mest brukt er varianter av plast og polyester med ulike egenskaper. Trefiber, glass, keramikk og metall er andre materialer, også her er det flere varianter.

Miljøbevisstheten er tatt på alvor også for materialer til bruk i 3D printere. Det finnes blant annet resirkulerte materialer, materialer som er nedbrytbare i naturen, naturmaterialer og materialer som ikke avgir giftige og miljøskadelige gasser.

 

Hva bringer framtiden?

 • 3D-printere blir stadig raskere og mer presise
 • Materialene blir flere og sterkere
 • Pris i forhold til kapasitet og muligheter synker
 • Det er allerede printet hus, komplette motorer, våpen, menneskelig vev, hud osv osv, liste er lang
 • For næringslivet kan 3D-printing betyr store endring

 

Hvor kjøper du 3D printer rimeligst?

Som mye annet er det i nettbutikkene du gjør de beste kjøpene, ikke minst fordi utvalget er så mye større enn i fysiske butikker som Elkjøp og Power. Seriøse nettbutikker vi har et kommersesielt samarbeid med og som har et godt utvalg av airfryer er: Skousen, Whiteaway og Tretti.no.

 

3D printere - Best i test

Mye for pengene

Monoprice Voxel

Brukervennlig 3D printer med alle funksjoner du trenger for å printe i 3D. Munnstykket bytter du på sekunder og du har 8GB disponibelt for lagring av 3D modeller. Printeren/skriveren styrer du fra PC-skjermen hvor du har full oversikt og kan gjøre alle nødvendige innstillinger. I tillegg gjør en touch-screen den øvrige betjeningen enkel. Du kan printe med de vanlige filament som ABS og PLA. En annen fordel er at print-rommet er lukket, det betyr lite støy.

Enkel og rimelig

Polaroid PlaySmart

Enkel kompakt 3D-printer for den som vil komme i gang med 3D-printing. Veldig enkel i bruk, du kan bruke de viktigste typer filament i alle farger (Multi Color i Polaroid SmartPrep).  Maksimal størrelse på print-objektet er 12x12x12 cm (1.73 liter). Du kan printe alt mulig, reservedeler, modeller, smykker osv. Med programmet Polaroid SmartPrep 3D har du full oversikt på PC-skjermen før modellen skrives ut. Du kan også skrive ut direkte fra mobilen. Polaroid PlaySmart er en velrennomert 3D-printer som er solgt i store antall. Kvaliteten er høy, den fungerer som du forventer og er veldig enkel i bruk. Dette er mye for pengene og en ypperlig printer å starte med.

Hvilke rettigheter har du ved kjøp på nett?

Når du handler på nett har du flere rettigheter enn når du handler i fysisk butikk. Det viktigste er angreretten. Har du kjøpt et produkt på fjernsalg (internett) og fra et ikke fast utsalgssted har du følge angrerettloven rett til å angre. Lov om opplysningsplikt og angrerett finner du her (angrerettloven).

Ved handel på internett gjelder også den vanlige forbrukskjøpsloven samt kjøpsloven. Lov om forbrukerkjøp finner du her. Lov om kjøp (kjøpsloven) finner du her.

Forbrukerrådet har også informative nettsider hvor du finner svar på det beste rundt angrerett, reklamasjoner og garantier.

SB

Du liker kanskje også...