PC skjerm – Beste valg og kjøpetips (2021)

Utvalget av PC skjermer er stort og vi vet av erfaring at det ikke er lett å finne den rette modellen i forhold til egenskaper, kvalitet og pris, det er dumt å kjøpe feil. Vi har ikke testet PC-skjermene, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Det finnes flere kategorier PC-skjermer, de enkle og rimelige for vanlig bruk til ca. 1000 – 2000 kr, de mer komplette medium modellene for vanlig bruk fra ca. 2000 kr og oppover samt de avanserte premium modellene med mange funksjoner, ekstra høy ytelse og en pris fra 5000 kr og oppover til 40.000 kr. I tillegg kommer gamingskjermene som i god kvalitet koster 5000 – 15000 kroner.

Samsung C32HG70 – Alt du trenger

Tommer: 32’
HDMI: 2 innganger
Her får du 32 tommer, høy ytelse og de fleste funksjoner til en meget konkurransedyktig pris. Det første du legger merke til er at skjermen er buet. Fordelene med det er at opplevelsen blir mer intens når du gamer samt at avstanden fra øyne til skjerm er lik over hele skjermbildet, en stor fordel om du bruker lese- terminalbriller.

Dette er en kraftig skjerm. Det betyr høy hastighet (144 Hz, det «hakker» ikke når ting beveger seg raskt på skjermen), høy oppløsning (2560 x 1440p) og kvalitet på bildet som imponerer (VA panel for optimale kontraster og QLED). QLED (Quantum Dot Led) er en teknologi som gir fantastisk fargekvalitet (HDR) og et kraftigere lys i skjermen, en fordel om det er mye lys i rommet.

Skjermen er perfekt til bilderedigering, gaming og streaming. Blått lys bak skjermen om du ønsker det.

 

LG UltraGear 27GL850

Tommer: 27’
HDMI: HDMI 2
Denne gir deg en fantastisk gaming-opplevelse, eller gjør bilde- og videoredigering til en fornøyelse. 144 Hz gir ingen forsinkelse og lynhurtig respons uansett hvor raskt ting beveger seg på skjermen. Oppløsningen på 2560 x 1440 WQHD gir et krystallklart bilde (IPS panel).
LG har utviklet software som gir unike egenskaper, blant annet dynamisk lysstyrke som gjør mørke partier litt lysere slik at detaljene kommer bedre frem.

LG UltraGear 27GL850 får mye skryt for fargekvaliteten. De imponerende fargene skyldes teknologien True Color Pro (Monitor Color Calibration Software) og DPI P3 display. P3 er en videreutvikling av det tradisjonelle RGB displayet og gir et bredere fargespekter og en mer intens og riktig fargegjengivelse.

Realistisk og imponerende spillopplevelse. Det er ingen forsinkelser i bevegelsene og kommandoene, du spiller effektivt fordi alle deler av skjermen er opplyst, det er ikke noe som skjuler seg i mørke områder. Skjermkvaliteten kan bety mye når du spiller mot andre, det er en fordel å se noe andre ikke ser.

 

AOC G2590FX 24’

Størrelse: 24
Har du et lavere budsjett for skjermkjøpet er AOC G2590FX et godt valg. For de fleste vil skjermens egenskaper og ytelse være tilstrekkelig. For noen år siden var det stor forskjell på ytelsen mellom rimelige og dyre gamingskjermer. I dag ligger alle skjermene på et høyt nivå og for mange vil ytelsen til PC’en og bredbåndet være mer avgjørende enn selve skjermen.

AOC G2590FX 24’ har en oppdateringsfrekvens på 144 Hz, dette gir et klart bilde uten hakking og forsinkelser (1 ms responstid er det samme som på dyrere skjermer). AMD FreeSync gir optimal synkronisering mellom grafittkort og skjerm. Dette bidrar også til høyere skjermhastighet, Hz frekvensen er derfor ikke det eneste du skal se på når du skal vurdere en skjerm.

Maks oppløsningen er 1920x1080p (Full HD) og du har mulighet til å justere skyggene på skjermen (Shadow Control), blant annet en fordel når du skal spille.
Denne skjermen skiller seg ut ved at det ikke er ramme rundt skjermen (topp og sider). Mange synes dette gir en mer intens spillopplevelse.

Til den lave prisen er dette uten tvil en «løp og kjøp» skjerm.

 

Hvordan finner du den rette PC-skjermen for deg?

Hva skal du bruke den til?

Det finnes tre hovedbruksområder, vanlig kontorbruk og nettsurfing, se på film og gaming. Det er stor forskjell på hvilke krav som stilles til en skjerm for vanlig bruk sammenlignet med en for gaming og spill.

 

Hvilken størrelse?

De fleste pc-skjermer på markedet i dag har en størrelse på 20 til 30 tommer (24 tommer er den mest solgte størrelsen). Størrelsen på en skjerm måles på tvers (fra nedre til venstre og til oppe til høyre) og oppgis i tommer.

Hvilken størrelse som passer best til deg avhenger av hvor mye plass du har til rådighet, hva du skal bruke skjermen til samt hvilken avstand du har til skjermen under bruk. Jo større skjermen er jo høyere er prisen.

Skal du se mye på film og videoer og har tilstrekkelig plass bør du går for en stor skjerm på 32’ og oppover. For vanlig kontorbruk og nettsurfing fungerer 20’ – 24’ fint. En utfordring med en skjerm for kontorbruk er at det blir mye «klikking» når du jobber med flere dokument/skjermbilder.

Er det kun plass til ett dokument eler skjermbilde om gangen må du hele tiden hente fram de andre du jobber med. Her er det en fordel om skjermen er stor nok til å ha i hvertfall to dokument/skjermbilder synlig samtidig. For dette kan en skjerm på 24 tommer bli litt knapp, spesielt i høyden. 27 tommer fungerer bedre og 30-32 tommer er optimalt. Da har du en stor arbeidsflate og sparer deg for mye klikking frem og tilbake.

Du velger også hvilken form skjermen skal ha. Normalformen er 16:9. Enkelte foretrekker brede skjermer av typen 21:9. Fordelen er at bredden tillater å ha to faner i god størrelse samtidig på skjermen.

En vanlig stor og bred skjerm har bakdelen at den får en litt ugunstig vinkel på sidene i forhold til der du sitter, det kan oppleves litt langt ifra og bruker du lesebriller eller databriller kan noen centimeters avstand utgjøre mye i forhold til synsskarpheten. Løsningen på dette er en buet skjerm. Den er bygget rundt deg og øynene har bortimot samme avstand til hele skjermen og du får et optimalt synsfelt.

Buede skjermer, eller ultrawide format, har vært førstevalget til hos gamere, men også vanlige brukere har skjønt fordelene med buet skjerm.

Bakdelen med buet skjerm er at den er beregnet for èn person og egner seg ikke om flere skal se sammen.

 

Hvilken oppløsning trenger du?

Skjermens oppløsningstandard er angitt i det andre tallet i den vanlige måten og oppgi oppløsning på, i piksler. En skjerm med maksimal oppløsning på f.eks. 1920 x 1080 sier vi har en oppløsningsstandard på 1080. Det er det tallet du skal forholde deg til. 1080 er full HD, vanlig HD er 720.

Hakket bedre oppløsning enn Full HD (1080) er QHD (quad high definition) og WQHD (wide quad high definition). QHD og WQHD har en oppløsning på 1440 piksler og er oppgitt slik: 2560 x 1440 piksler. 1440 blir også kalt 2K.

Den beste oppløsningen på markedet i dag er 4K med 2160 piksler og oppløsningstandard. Oppløsningen til en 4K skjerm kan være oppgitt slik: 3840 x 2160.

De aller fleste skjermer på markedet i dag har full HD med oppløsning på og det fungerer fint for de fleste. Men har du først sett hvor flott bildet er på QHD/WQHD og spesielt 4K er det vanskelig og gå tilbake til Full HD 1080.

For å få fullt utbytte av en skjerm med høy oppløsning må datamaskinen og skjermkortet også være på samme nivå. Holder ikke skjermkortet trinn med skjermens oppløsning er du like langt.

 

Hvilken Mhz?

Mhz betyr antall bilder i sekundet og avgjør hvor raskt skjermbildet endrer seg, det vil si hvilken hastighet skjermen har. Det er også vanlig å kalle dette oppdateringsfrekvens, det vil si hvor mange ganger skjermbildet oppdateres per sekund. Raske bevegelser på skjermen krever en høy Mhz, bildet må oppdateres hurtig, hvis ikke blir det hakkete.

Dette gjelder spesielt spill og filmer med raske bevegelser. Har skjermen for lav Mhz vil den bli hengende etter og hoppe over bilder og det hele blir veldig hakkete og irriterende. Spillskjermer bør i utgangspunktet ha en Mhz på over 100, helst 150 til 200.

I handelen i dag har vanlige skjermer ofte en oppdateringshastighet på 60 mens raske skjermer for krevende bruk ligger på 120 til 200 Mhz.

Husk at dette ikke har noe med selve skarpheten og bildekvaliteten å gjøre, du får en fantastisk skjermbilde med 60 Mhz, det dreier seg kun om å takle raske bevegelser på skjermen.

 

Hva med paneltype?

Panelet er selve teknologien som skjermen er bygget på og rundt. Det finnes tre typer panel, TN, IPS og VA.

IPS (In Panel Switching)
Dette er det beste panelet for allsidig bruk. IPS panel koster litt mer enn TN panel (TN kommer vi tilbake til) men har en bedre bildekvalitet. Disse egner seg både bildebehandling og videoredigering.

Positivt

  • God fargegjengivelse
  • God responstid, egner seg for spill med hurtige bevegelser
  • God innsynsvinkel (det betyr hvor godt du ser bildet når du ser fra skrå vinkel)
  • Egner seg meget bra for grafikk – bildebehandling og gaming
  • Gode egenskaper for allsidig bruk

Negativt

  • Høyere pris enn TN panel

TN (Twisted Nematic)

Dette er den mest solgte typen og har et gunstig pris/ytelses forhold.

Positivt

  • Gunstig pris
  • Egner seg for all bruk, men veldig godt til spill pga. lav responstid (rask skjerm)

Negativt

  • Scorer noe lavere på fargekvalitet og innsynsvinkel. Sitter du rett foran skjermen er fargene av god kvalitet, problemet oppstår når du ser fra siden.

VA (Vertical Alignment)

Dette panelet er populært for grafisk design og bilde- videobehandling. Egner seg også bra til avspilling av film. Har dårlige egenskaper for spill med raske skjermbevegelser.

Positivt

  • Meget god fargekvalitet
  • God innsynsvinkel, du ser bra fra siden
  • Meget god kontrast

Negativt

  • Litt treg responstid, egner seg derfor ikke til spill

Tilkoblingsmuligheter
Vær sikker på at skjermen har tilstrekkelig med tilkoblingsmuligheter. HDMI, USB, VGA og DVI er et for de fleste et minimum.

 

En eller to skjermer?

Har du behov for en stor skjermflate blir spørsmålet, skal du velge en stor skjerm eller to normale. Det er enkelt å bruke to skjermer samtidig, du kan flytte dokumenter og bilder fritt mellom skjermene.

Her kommer det ergonomiske aspektet inn. En stor skjerm gjør at du beveger hode og nakke mer, du flytter blikket rundt og det kan potensielt gi nakkeproblemer. Bruker du databriller har disse ofte et smalt synsfelt slik at du må bevege både øyne og hode mye, og raskt, for å holde synet i fokus. Av egen erfaring vet jeg at dette kan være slitsomt.

To skjermer fungerer også fint, men å flytte blikket over den svarte kanten på skjermene forstyrrer øynene og er ikke optimalt. Det spørs hvor mye du bruker skjermen. Sitter du og jobber på dataen hele dagen kan slike slike små «forstyrrelser» blir store.

 

Er det nødvendig å slå av skjermen?

Det er to motiv for dette, spare strøm og økt sikkerhet.
En skjerm bruker en del strøm når den står på, det er det vanskelig å unngå. Men, er du opptatt av å spare strøm bør du sørge for å stille inn skjermen slik at den går raskt i energisparingsmodus når den ikke er i bruk.

Hvor raskt den bør gå i sparemodus avhenger av hvordan du bruker skjermen. Sitter du foran skjermen hele tiden er det irriterende at den slår seg av og på hele tiden.

Når det gjelder brannfare er det en god regel at all elektronikk skal være slått av om natten, også dataskjermer. I praksis betyr det at du skal slå av datamaskinen og dermed også skjermen. Mange lar utstyret stå på konstant og energisparemodusen tar seg av resten når det ikke er i bruk, det fungerer også fint, men det sikreste i forhold til brannfare er å slå av alt elektronisk utstyr om natten.

 

Hvor kjøper du PC-skjerm rimeligst?

Som mye annet er det i nettbutikkene du gjør de beste kjøpene, ikke minst fordi utvalget er så mye større enn i fysiske butikker som Elkjøp og Power. Seriøse nettbutikker vi har et kommersesielt samarbeid med og som har et godt utvalg av PC-skjerm er: Skousen, Whiteaway og Tretti.no.

 

Hvilke rettigheter har du ved kjøp på nett?

Når du handler på nett har du flere rettigheter enn når du handler i fysisk butikk. Det viktigste er angreretten. Har du kjøpt et produkt på fjernsalg (internett) og fra et ikke fast utsalgssted har du følge angrerettloven rett til å angre. Lov om opplysningsplikt og angrerett finner du her. (angrerettloven)

Ved handel på internett gjelder også den vanlige forbrukskjøpsloven samt kjøpsloven. Lov om forbrukerkjøp finner du her. Lov om kjøp (kjøpsloven) finner du hher.
Forbrukerrådet har også informative nettsider hvor du finner svar på det beste rundt angrerett, reklamasjoner og garantier.

Skrevet av Sture Bjørseth

Du liker kanskje også...