Ekstern bærbar harddisk – Test og kjøpetips (2020)

Sist oppdatert: 16. November 2020


Ekstern bærbar harddisk – Test og kjøpetips (2020)

Ekstern harddisk / SSD trenger du i hovedsak til sikkerhetskopiering og backup, generell lagring av data og for transport av filer. Vi har vært gjennom et teknologiskifte når det gjelder lagring av data. Den nye teknologien heter SSD (Solid State Disk) og fungerer på en helt annen og bedre måte enn tradisjonelle harddisker. SSD er allerede den nye standardteknologien for datalagring.

Her er tre bærbare eksterne harddisker som har gjort det godt i tester:

  • Seagate Expansion Portable Drive 4TB
  • Lacie Rugged USB-C 4 TB
  • Seagate Backup Plus Portable V3 USB 3.0 5TB

Seagate Expansion Portable Drive 4TB, kraftig bærbar harddisk.

Seagate Expansion Portable Drive 4TB

Solid og rask ekstern harddisk fra Seagate. Her laster du data hurtig inn og ut på en trygg måte, bærbare harddisker fra Seagate gjør det godt i tester og er produkter du kan stole på.

Tilkobling er med USB 3.0 og overføringshastigheten er 5 Gbps, noe som er meget bra. Strømmen går via USB kabelen så du slipper å tenke på lading. Seagate Expansion Portable Drive 4TB krever ingen formatering eller oppsett, den er operativ umiddelbart. Her er det bare å plugge inn og sette i gang.

Laget for lagring av alle typer filer inkludert tyngre video- og mediafiler. Leveres med USB kabel på 45 cm.

Tekniske data:

Lagringskapasitet: 4 TB
Grensesnitt / tilkobling: USB 3.0 (1 stk)
Overføringshastighet: 5.0 Gbps
Vekt i gram: 236
Bredde: 8 cm
Dybde: 11,7 cm
Høyde: 2,08 cm

 


LACIE Rugged USB-C 4 TB – Tåler slag og fukt

Lacie Rugged USB-C 4 TB.

Dette er den sikreste eksterne harddisken på markedet. Den tåler uten problemer både støt og fuktighet. Er du mye på farten er det smart å sørge for trygg og sikker lagring av dine data. Lacie Rugged harddiskene er bortimot standard utrustning for profesjonelle fotografer.

Lacie Rugged i flere lagringskapasiteter, det blir et spørsmål om pris og behov. 4-5 TB er fortsatt en betydelig mengde data selv om vi håndterer stadig større filer i hverdagen.

Overføringshastighet på 5 Gbps holder i massevis til hurtig overføring av større filer. Strømmen går via USB ledningen noe som er praktisk. Leveres i tøff orange gummi.

Tekniske data:

Lagringskapasitet: 4 TB
Grensesnitt / tilkobling: USB 3.1.1 type C (kompatibel med USB 2.0 og 3.0
Overføringshastighet: 5.0 Gbps
Vekt i gram: 400
Bredde: 8,6 cm
Dybde: 13,5 cm
Høyde: 2,6 cm

 


Seagate Backup Plus Portable V3 USB 3.0 5TB

Seagate Backup Plus Portable V3 USB 3.0 5TB.

Enda en lett og effektiv bærbar harddisk fra Seagate. Leveres med app som gir deg full oversikt over sikkerhetskopiering og administrasjon av datafiler. Appen kan du installere både på datamaskinen (Mac og PC) og på mobiltelefonen (praktisk om du er mye på farten).

Filoverføringen går lynraskt med en overføringskapasitet på 5 Gbps (fem gigabyte pr sekund). Strømmen går som på de fleste bærbare harddisker av denne type gjennom USB kabelen.

Her trengs ingen formatering, harddisken er klar til bruk. Det er også lagt til rette for enkel og rask sikkerhetskopiering.

Tekniske data:

Lagringskapasitet: 5 TB
Grensesnitt / tilkobling: USB 3.0 (1 stk)
Overføringshastighet: 5.0 Gbps
Vekt i gram: 265
Bredde: 8 cm
Dybde: 11,5 cm
Høyde: 2,09 cm


Eksterne harddisker er rimelige i forhold til lagrings-kapasiteten og prisene forventes å synke ytterligere fremover etter hvert som SSD overtar.

Hvor mye lagringskapasitet trenger du?

Dette avhenger selvfølgelig av hva du skal lagre. Lagrer du kun tekstdokumenter og noen feriebilder vil plassbehovet være moderat og som regel er en harddisk på 1 TB  tilstrekkelig. Tar du mye video og bilder vil behovet for lagringsplass mest sannsynlig være stort, videofiler er “tunge”. Du vil fort trenge harddisker på flere TB. De største på markedet i dag er på 6-8 TB. Personlig lagrer jeg sikkerhetskopier på to harddisker, og oppbevarer den ene på et sted utenfor huset for sikkerhets skyld. Skulle det oppstå en brann eller et innbrudd vil filene ikke gå tapt.

Harddiskens hastighet

Hardiskens hastighet oppgis i RPM, (revolutions per minute), dvs hvor mange ganger i minuttet et bestemt punkt på harddisken blir lest. De fleste har en RPM på 5400, toppmodellene ligger på 7200. Harddiskens hastighet er ikke noe du trenger å fokusere på som vanlig bruker, 5400 RPM er mer enn tilstrekkelig for vanlig bruk. 5400 RPM lager også mindre støy enn den raskere 7200 RPM.

Overføringshastighet

Skal du overføre store mengder data mellom ekstern harddisk og PC/Mac er hastigheten på overføringen viktig.

Ekstern harddisk fra WD – 4TB

Denne avgjøres av både av maskinens og harddiskens hastighet. De fleste eksterne harddisker har en USB 3.0 som betyr en overføringshastighet på 5Gbit/s. Skal denne fungere optimalt må maskinen også ha en USB 3.0 (moderne maskiner har dette). Du bør unngå USB 2.0, denne har en lav hastighet. Har du derimot en maskin med USB 2.0 vil det ikke være noe poeng med en USB 3.0 harddisk, maskinen vil være det svake punktet. Du vil allikevel før eller siden skifte ut til en raskere maskin, og da vil det være lite hensiktsmessig med en USB 2.0 harddisk. En USB 3.0 harddisk koster også kun en hundrelapp ekstra. USB 3.0 harddisk kan også brukes på en maskin med USB 2.0.

Les også testkommentarer på modeller fra Sony og Samsung.

Wi-Fi

Eksterne harddisker med WiFi tilkobling er praktisk om flere skal ha tilgang eller om harddisken er ofte i bruk. Dette gjør det mulig med en mer aktiv bruk hvor alle familiemedlemmene (eller ansatte i en bedrift) har tilgang til bilder, dokumenter osv. WiFi er også praktisk om du skal ta backup fra flere enheter, du sparer mye tid ved å slippe å koble opp en og en enhet. Tar du deg til å sette opp en løsning hvor det taes automatisk backup fra både pc, mobil og andre enheter sparer du både mye tid og får en sikker og enkel løsning.

Batteri og lading

En trådløs harddisk har eget batteri, ikke trådløse får strøm gjennom overføringsledningen. Lading og batterikapasitet er derfor et tema. Strømforbruker avhenger veldig av hvilken bruken. Strømmer du videoer direkte fra harddisken er strømforbruket høyt. Det samme gjelder om mange bruker harddisken samtidig. Størst er strømforbruket om du blar/leter etter filer. Da vil harddisken spinne mye, noe som krever mye strøm. Tester av modellene på markedet i dag viser at det er realistisk med en batterivarighet på ca 5 timer med videostrømming og rundt 20 timer med kun stand-by bruk. Harddisker med Wi-Fi koster 3-400 kroner mer enn tilsvarende uten.

Støtsensor

Støtsensor betyr at harddisken låses ved slag eller støt gjennom en indre demping. Dette er en fordel om du er mye på farten, skulle du være uheldig risikerer du ikke å tape innholdet på disken.

SSD – neste generasjon harddisker

Tradisjonelle harddisker er i ferd med å bli faset ut og erstattet av SSD (Solid state drive). Denne benytter flashminne, dvs ingen bevegelige mekaniske deler. Tradisjonelle harddisker fungerer ved hjelp av en disk som roterer. Ved å slippe denne mekaniske funksjonen blir harddisken betydelig raskere, mer pålitelig og tåler mye mer. SSD lager ikke støy (ingen vifte og ingen bevegelige deler) og utvikler minimalt med varme. I tillegg er de mye mindre.

Problemet med SSD er de foreløpig høye prisene i forhold til lagringskapasitet. Du må betale ca 1000 kroner for 256 KB, ca 4.000,- for 1 TB. Prisene vil som alltid falle etter hvert som nye og større modeller lanseres og på sikt havne på samme prisnivå som dagens harddisker.

Noen eksterne harddisker leveres med software som letter overføring av filer, tar back-up på enkel måte og generell betjening.

Skrevet av Sture Bjørseth

Please follow and like us:

Du liker gjerne...