PC skjerm i test – 3 testvinnere (2020)

Sist oppdatert: 16. November 2020


PC skjerm i test – 3 testvinnere (2020)

Utvalget av PC skjermer er stort og det er en del ting du skal tenke på før du velger din neste pc-skjerm. Kort sagt skiller man mellom tre bruksområder, gaming, bilde- mediabehandling og vanlig bruk. Skal du bruke skjermen til spill med mange og raske skjermbevegelser trenger du en skjerm som har kapasitet til dette. Kvalitet og ytelse avhenger av mange faktorer, les mer om det tilslutt i artikkelen.

Her er tre gode kjøp med topp plassering i flere tester:

  • Samsung C32HG70
  • LG UltraGear 27GL850
  • AOC G2590VXQ 24.5’

Samsung C32HG70 – Alt du trenger

Tommer: 32’
Pris: 4-5.000 (oktober 2019) (27’ modellen koster ca. 3.500)
HDMI: 2 innganger
Dette er en klar testvinner, og det er lett å forstå. Her får du 32 tommer, høy ytelse og de fleste funksjoner til en meget konkurransedyktig pris. Det første du legger merke til er at skjermen er buet. Fordelene med det er at opplevelsen blir mer intens når du gamer samt at avstanden fra øyne til skjerm er lik over hele skjermbildet, en stor fordel om du bruker lese- terminalbriller.

Dette er en kraftig skjerm. Det betyr høy hastighet (144 Hz, det «hakker» ikke når ting beveger seg raskt på skjermen), høy oppløsning (2560 x 1440p) og kvalitet på bildet som imponerer (VA panel for optimale kontraster og QLED). QLED (Quantum Dot Led) er en teknologi som gir fantastisk fargekvalitet (HDR) og et kraftigere lys i skjermen, en fordel om det er mye lys i rommet.

Skjermen er perfekt til bilderedigering, gaming og streaming. Blått lys bak skjermen om du ønsker det.

Flere tester konkluderer med at dette er det beste skjermkjøpet (oktober 2019).

 

 

LG UltraGear 27GL850

Tommer: 27’
Pris: ca. 6.000 (oktober 2019)
HDMI: HDMI 2
En annen testvinner som gir deg en fantastisk gaming-opplevelse, eller gjør bilde- og videoredigering til en fornøyelse. 144 Hz gir ingen forsinkelse og lynhurtig respons uansett hvor raskt ting beveger seg på skjermen. Oppløsningen på 2560 x 1440 WQHD gir et krystallklart bilde (IPS panel).
LG har utviklet software som gir unike egenskaper, blant annet dynamisk lysstyrke som gjør mørke partier litt lysere slik at detaljene kommer bedre frem.

LG UltraGear 27GL850 får mye skryt for fargekvaliteten. De imponerende fargene skyldes teknologien True Color Pro (Monitor Color Calibration Software) og DPI P3 display. P3 er en videreutvikling av det tradisjonelle RGB displayet og gir et bredere fargespekter og en mer intens og riktig fargegjengivelse.

Flere tester gir denne skjermen topp karakter blant annet på grunn av den realistiske og imponerende spillopplevelsen. Det er ingen forsinkelser i bevegelsene og kommandoene, du spiller effektivt fordi alle deler av skjermen er opplyst, det er ikke noe som skjuler seg i mørke områder. Skjermkvaliteten kan bety mye når du spiller mot andre, det er en fordel å se noe andre ikke ser.

 

AOC G2590VXQ 24.5’

Tommer: 24,5’
Pris: ca 1.300 (oktober 2019)
HDMI: 2 innganger
Har du et lavere budsjett for skjermkjøpet er AOC G2590VXQ et godt valg ifølge tester. For de fleste vil skjermens egenskaper og ytelse være tilstrekkelig. For noen år siden var det stor forskjell på ytelsen mellom rimelige og dyre gamingskjermer. I dag ligger alle skjermene på et høyt nivå og for mange vil ytelsen til PC’en og bredbåndet være mer avgjørende enn selve skjermen.

AOC G2590VXQ 24.5’ har en oppdateringsfrekvens på 75 Hz, dette gir et klart bilde uten hakking og forsinkelser (1 ms responstid er det samme som på dyrere skjermer). AMD FreeSync gir optimal synkronisering mellom grafittkort og skjerm. Dette bidrar også til høyere skjermhastighet, Hz frekvensen er derfor ikke det eneste du skal se på når du skal vurdere en skjerm.

Oppløsningen er 1080p (Full HD) og du har mulighet til å justere skyggene på skjermen (Shadow Control), blant annet en fordel når du skal spille.
Denne skjermen skiller seg ut ved at det ikke er ramme rundt skjermen (topp og sider). Mange synes dette gir en mer intens spillopplevelse.

Til den lave prisen er dette uten tvil en «løp og kjøp» skjerm.

 

Hvilken størrelse?

De fleste pc-skjermer på markedet i dag har en størrelse på 20 til 30 tommer (24 tommer er mest solgte størrelse). Hvilken størrelse som passer best til deg avhenger av hvor mye plass du har til rådighet, hva du skal bruke skjermen til samt hvilke avstand du har til skjermen under bruk. Jo større skjermen er jo høyere er prisen.

Du velger også hvilken form skjermen skal ha. Normalformen er 16:9. Enkelte foretrekker brede skjermer av typen 21:9. Fordelen er at bredden tillater å ha to faner i god størrelse samtidig på skjermen.

SJEKK OGSÅ KOMPLETT KJØPEGUIDE TIL BLEKKSKRIVERE

Hvilket panel?

Panelet er selve skjermen. Det finnes tre typer panel, TN, IPS og VA.

IPS (In Panel Switching)

Dette er det beste panelet for allround anvendelse. IPS panel koster litt mer enn TN panel (TN kommer vi tilbake til) men har en bedre bildekvalitet. Disse egner seg både bildebehandling og videoredigering.

Positivt
– God fargegjengivelse
– God responstid, egner seg for spill med hurtige bevegelser
– God innsynsvinkel (det betyr hvor godt du ser bildet når du ser fra skrå vinkel)
– Egner seg for det meste

Negativt
– Høyere pris enn TN panel

TN (Twisted Nematic)

Bilspill krever raske skjermer for å fungere bra

Dette er den mest solgte typen og har et gunstig pris/ytelses forhold.

Positivt
– Gunstig pris
– Egner seg for all bruk, men veldig godt til spill pga lav responstid (rask skjerm)

Negativt
– Scorer noe lavere på fargekvalitet og innsynsvinkel. Sitter du rett foran skjermen er fargene av god kvalitet, problemet oppstår når du ser fra siden.

VA (Vertical Alignment)

Dette panelet er populært for grafisk design og bilde- videobehandling. Egner seg også gdt til avspilling av film. Har dårlige egenskaper for spill med raske skjermbevegelser.

Positivt
– Meget god fargekvalitet
– God innsynsvinkel
– Meget god kontrast

Negativt
– Treg responstid, egner seg derfor ikke til spill

Vi har hentet testresultater for to skjermer med høy ytelse fra Acer og Samsung.

Hva med oppløsning og bildekvalitet?

De aller fleste skjermer på markedet i dag har full HD med oppløsning på 1920 x 1080. Det du skal passe på er om grafikkortet på PC’en takler den høye oppløsningen. Høy oppløsning krever mye av skjermkortet og du skal ha et meget kraftig skjermkort for å kunne utnytte de beste skjermene. Høy megahertz (Mhz) stiller også store krav til pc og skjermkort.

Hvilken Mhz?

Mhz betyr antall bilder i sekundet og avgjør hvor raskt skjermbildet endrer seg, det vil si hvilken hastighet skjermen har. Raske bevegelser på skjermen krever en høy Mhz. Dette gjelder spesielt spill med raske bevegelser. Har skjermen for lav Mhz vil den bli hengende etter og hoppe over bilder og det hele blir veldig hakkete og irriterende. Spillskjermer bør i utgangspunktet ha en Mhz på over 100, helst 150 til 200. Men vær klar over at software og annet teknologi kan kompensere for høy frekvens (Hz).

Tilkoblingsmuligheter

Vær sikker på at skjermen har tilstrekkelig med tilkoblingsmuligheter. HDMI, USB, VGA og DVI er et for de fleste et minimum.

Skrevet av Sture Bjørseth

Please follow and like us:

Du liker gjerne...