Promillemåler – Topp 3 Best i test 2020

Sist oppdatert: 16. November 2020


Promillemåler – Topp 3 Best i test 2020

Skal du kjøre eller ikke? Vær sikker på at promillen er lav nok til å kjøre. Her er tre promillemålere som scorer høyt i tester (2019) og som gir deg trygghet:

  • Dräger 3820
  • FCA 35
  • AM800

Dräger Alcotest 3820

Dräger 3820, samme merke som Politiet bruker.

Testvinner i flere tester. Dräger er en stor leverandør av avansert utstyr til blant annet Politi og Brannvesen. Politiet bruker for eksempel promillemåleapparat fra Dräger. Dräger Alcotest 3820 er derfor i en produktfamilie hvor kvalitet og presisjon er første fokus.

Dette gjenspeiler seg også i prisen,  Dräger Alcotest 3820 koster ca 2.700 kroner, noe som er betydelig er enn mange konkurrenter. Men, du får det du betaler for, også når det gjelder promillemålere. Det betyr rask og presis måling av promillen, noe som jo er hovedpoenget.

Denne alkotesteren er av typen med brenselcelle. Den er liten og lett å ha med i lomme eller veske. Betjeningen er enkel, du aktiverer ved å trykke på en knapp, du blåser i munnstykket og måleresultatet kommer i displayet etter noen sekunder.

Testresultatene viser en feilmargin på ca 10%, men dette er en margin produsenten bevisst har lagt inn for å ha litt å gå på. Apparatet vil derfor alltid vise litt over den reelle promillen.

Munnstykkene har en lengde som sikrer at leppene ikke berører apparatet og kan lett skiftes ut.

 

FCA 35

FCA 35, rimelig og presis.

Rimelig promillemåler som gjør det godt i mange tester, blant annet hos svenske Testfakta.

FCA 35 har brenselcelleteknologi, utskiftbart munnstykke og kan kalibreres. Fordelene med brenselcelle er mer presise målinger samt at det går lengre tid mellom hver gang du må kalibrere (og det betyr penger spart).

Apparatet FCA 35 varsler selv når det er tid for kalibrering.

Prisen ligger på ca kr 1.000 og selges blant annet på Clas Ohlson.

Testresultatene viser høy presisjon på målingene. FCA 35 har en sikkerhetsmargin på 0,2 til 0,3 promille slik at den alltid er på den trygge siden med god marging.

I noen tester kommenteres at det er litt omstendelig å få blåst slik apparatet krever og at man derfor må blåse en gang til. Dette kan være en tilvenningssak.

Husk at promillemålere må kalibreres med jevne mellomrom. Prisen for kalibrering ligger mellom 300 og 1000 kroner.

 

 

AM800

Denne koster ca 1.600 kroner og ligger derfor prismessig mellom de to andre målerne. Også denne har presis måling med brenselcelle-teknologi og scorer høyt på dette i testene.

Det går frem av de testene vi har lest at sikkerhetsmarginen på AM800 er noe mindre enn på de to andre apparatene. Det trekker også litt ned at man må blåse kraftig for at målingen skal starte. Det kan være at dette går enklere etter hvert som man blir vant med promillemåleren.

AM 800 får skryt for klar og tydelig display. Leveres med munnstykker

Alkohol og trafikk hører ikke sammen, drikker du alkohol skal du la bilen stå. Men, så er det grensetilfellene eller gråsonen. Du har for eksempel drukket svært lite i løpet av kvelden og alt skulle tilsi at det er helt edru, eller du skal ut å kjøre dagen derpå og vil være sikker på at du ikke har promille og må la bilen stå. Her kan en promillemåler / promilletester være til hjelp. Den gir en indikasjon på om du fortsatt har alkohol i blodet og ganske nøyaktig angi eventuelt hvor mye. Har du drukket altfor mye skal du la bilen stå.

 

Hvordan fungerer en promillemåler?

En promillemåler måler alkoholinnholdet i blodet ved hjelp av utånding, du blåser inn i måleapparatet. Det finnes to teknologier, brenselcelle og halvleder.

Brensecelle – måler

Den vanligste typen målere bruker en brenselcelle. Disse er mest pålitelige, nøyaktige og trenger ikke kalibrering så ofte.

Politiet bruker denne teknologien. Når luften du blåser inn i apparatet treffer brenselcellen blir luften omdannet til elektrisk strøm (av brenselcellen), en datasensor måler elektrisiteten og konverterer resultatet til en angivelse av promille.

Apparatet nullstiller seg raskt slik at flere kan teste, eller du kan teste deg selv flere ganger i et kort tidsrom. Tidligere var promillemålerne med brenselteknologien kostbare, men nå er prisene kommet ned på et akseptabelt nivå slik at også privatpersoner har mulighet til anskaffelse.

Halvleder – måler

Promillekjøring kan ende i katastrofe, en promillemåler er et bidrag til økt trafikksikkerhet

Denne løsningen koster mindre enn brenselcelleteknologien, men er ikke like nøyaktig. Denne typen målere trenger også oftere kalibrering. Alkoholmengden måles ved hjelp av et keramisk belegg og en målesensor. En bakdel er at apparatet trenger lengre tid for å nullstille seg etter en måling. Halvlederteknologien gir også unøyaktige målinger av personer med diabetes.

Vi har sett nærmere på testresultater fra to modeller som blant annet brukes av Politiet, FCA 7000 og  Dräger 3000.

Kan du stole på en promillemåler?

Det diskuteres en del man kan stole på at en promillemåler angir et nøyaktig og riktig måleresultat. Tester viser at enkelte modeller er pålitelige og viser riktig promille, andre er unøyaktige. Du kan derfor ikke stole 100% promillemåleren. Du bør operere med en viss margin. Det kan jo også være feil på måleren, og konsekvensene av å kjøre med promille er så store både for en selv og medtrafikanter at det grunn til å være forsiktig.

Tester viser en gjennomsnittlig unøyaktighet på ca 10%. Enkelte viste hele 0,15 promille feil, det er med andre ord viktig å ha en margin når du skal tolke resultatet og ikke sette deg bak rattet om testen viser at du akkurat er innenfor grensen.

Kalibrering

Enkelte målere må kalibreres med jevne mellomrom, ellers vil testresultatet blir mer og mer unøyaktig. For å få måleren kalibrert må den sendes inn til leverandøren. Dette koster 2-300 kroner, avhengig av modell og leverandørens priser. Dropper du dette vil promillemåleren være verdiløs etter en tid. Enkelte modeller trenger ikke kalibrering, men her gjelder det å være litt forsiktig. De mest avanserte og kostbare promilletesterne trenger kalibrering, også Politiets. Billige modeller som i følge reklamen ikke trenger kalibrering er det god grunn til å være skeptisk mot.

Hvor ofte det er nødvendig å kalibrere varierer fra modell til modell. De fleste må enten kalibreres etter en viss tid (ofte hver 6-7 måned) samt etter antall tester (etter 200 til 500 tester er vanlig). De fleste promillemålere varsler når det er på tide med kalibrering.

Hva er prisen på en promillemåler?

Promillemålere av god kvalitet og med brenncelle-teknologien koster fra 1000 kroner og oppover.

Skrevet av Sture Bjørseth

Please follow and like us:

Du liker gjerne...