Snøfreser – Beste valg og kjøpeguide (2021)

Det finnes to hovedtyper snøfresere, hjul- eller beltedrevet. Hvilken snøfreser du bør velge avhenger av flere forhold, men hvilken type underlag du skal bruke snøfreseren på er kanskje det viktigste. Det finnes mange produsenter av snøfresere. I Norge er modeller fra Honda og AL-KO populære. Toro, Stiga og Husqvarna er også kjente merker som har et bredt tilbud av modeller av høy kvalitet.

Vi har ikke testet snøfreserne, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Her er to svært forskjellige og aktuelle snøfresere:

  • AL-KO Snowline 46E
  • AL-KO Snowline 620 E II

AL-KO Snowline 46E – Snøfreser til 2.000 kroner

AL-KO Snowline 46E.

Denne enkle, rimelige og lette elektriske snøfreseren fra AL-KO er kanskje alt du trenger? Hvor stor og kraftig snøfreser du trenger avhenger av mengden snø. Skal du gå løs på en halvmeter med tettpakket hard snø trenger du en kraftig snøfreser som takler en slik mengde og hardhet.

Er det derimot snakk om mindre mengder og du tar unna snøen uten det samler seg enorme mengder klarer du deg med en enklere modell.

AL-KO Snowline 46E er en elektrisk drevet snøfreser.  Lav pris og stor arbeidskapasitet gjør dette til en vinner. Den tar snøen i en bredde 0+ 46 cm, det er tilstrekkelig for de fleste om det er snakk om oppkjørselen eller området rundt hus og garasje.

Med elektrisk motor forstyrrer du ikke naboene. Den tar heller ikke mye plass når den ikke er i bruk, blant annet kan håndtaket klappes sammen.

Tekniske data:
Pris: Ca kr 2.000 (Nov 2019)
Motor: Elektrisk – 2000W, 230V med ledning
Ryddebredde: 46 cm
Inntakshøyde: 30 cm
Drift: Hjul
Vekt: ca. 15 kg

 

AL-KO Snowline 620 E II

AL-KO Snowline 620 E II.

Kraftig og effektiv 2 trinns (dra inn og kaste ut) snøfreser som takler snøhøyde på en halv meter. Kraftig motor som takler hardpakket snø uten problemer. Firehjulstrekk og dekk med grovt mønster som gir skikkelig grep og enkel manøvrering når det trenges.

Motoren er av typen OHV /(112 ccm og 4,4 kW), en motor som er pålitelig og har et lavt drivstoff forbruk. AL-KO har en effektiv fresekapasitet. Snøen kastes inntil 15 meter (avhenger av snøens tyngde) vekk fra snøfreseren takket være en kraftig og roterende utkasterkanal.

Du har hele fem gir fremover og 2 i revers. Tar du snøryddingen på kveldstid får du god hjelp av frontlykter som lyser godt opp. Med ryddebredde på 62 cm går snøryddingen fort unna.

Tekniske data:
Pris: Ca kr 9.000 (Nov 2019)
Motor: Bensin – 4400 W, 212 ccm slagvolum
Startsystem: Elektrisk
Ryddebredde: 62 cm
Inntakshøyde: 51 cm
Kastelengde: Maks 15 meter
Drift: Hjul, firehjulstrekk
Vekt: ca. 83 kg
Tank: 3 liter

 

Hjuldrevet snøfreser

En hjuldrevet snøfreser har best feste på isete underlag og tar seg bedre frem i bakker og under vanskelige forhold. På vei og grus er en hjuldrevet freser et godt valg.

Bakdelen er at hjulene kan være litt røffe mot underlaget. Hjulene borer seg ned i snøen og kan gjøre skade. Dette er ikke noe problem på vei og i oppkjørselen hvor underlaget tåler en støyt. Skal du derimot bruke snøfreseren på et finere underlag som terrasse, plen eller finere sten er en beltedrevet modell ofte det beste valget.

 

Beltedrevet snøfreser

Denne har gjennom beltene en større kontaktflate mot underlaget og «borer» seg ikke ned i is og snø.

Honda HS 970 er en populær modell på det norske markedet.

Den har en fremkommelighet som er mer enn bra nok for vanlig bruk rundt et hus og har god fremkommelighet i flatere terreng. Du kan også bruke denne på terrasser uten av gulvet tar skade. De minste modellene av beltedrevete snøfresere kommer til over alt.

 

Ett-, to- eller tre trinn?

Når vi snakker om trinn på snøfresere handler det om hvordan snøen behandles og bearbeides. En ett trinns modell har basisfunksjonen som går ut på at snøen dras inn i freseren ved hjelp av roterende skovler. Snøen kastes bakover og ut. Skovlene roterer i stor fart og tåler mindre stener. Bakdelen er at disse ikke klarer dyp snø og du må ut å frese oftere. Disse fungerer veldig bra rundt en bolig.

To trinns snøfreser

Dette er et litt annet konsept. Skovlene har en saktere rotasjon og tar tak i snøen med mer kraft. Snøen skjæres og dras inn i freseren. Dette er trinn en. Deretter føres snøen inn i en egen utkastervifte. Også denne har skovler som tar tak i snøen og kaster den ut med stor kraft. To trinns modellene har større kapasitet og kan anvendes på større snømengder.

Tre trinns snøfreser

Dette er en nyhet og går ut på at skovlene også tar i lengderetningen slik at snøen blir «angrepet» fra flere kanter. Kraften blir mye større og effektiviteten skal i følge produsentene ligge ca 30% over to trinn modellene (dette vil variere fra modell til modell). Dette er modellen for deg som skal frese mye og krevende snø.

 

Snøfreser for mindre arealer

De minste snøfreserne er av ett trinns typen og egner seg for mindre og gjerne litt kronglete områder, for eksempel rundt ett hus, rundt trapper og krinkelkroker. Hjulene er små og manøvreringen meget god. Bakdelen er at de ikke klarer dyp snø, du må derfor passe på å frese bort snøen før den blir for dyp.

 

Snøfreser for dypere snø og større arealer

Her blir det behov for to og tre trinns modellene. Disse angriper snøen på en kraftfull måte og klarer det meste av utfordringer relatert til effektiv fjerning av snø. Disse er bredere (opp til ca 90 cm) og har større hjul og kraftigere motor (200-400 kubikk). Disse kan du bruke både for lengre veistrekninger, parkeringsplasser og lignende. Bakdelen er at vekten er større, de er mer krevende og manøvrere og håndtere.

Hvor stor snøfreser du skal kjøpe er også et spørsmål om pris. Jo kraftigere desto bedre, men det gjenspeiles også i prisen. Hvor ofte den blir i bruk er også et moment. Snør det sjelden klarer du deg med mindre kraft og du kan heller bruker litt lengre tid. Men, som alltid, har du råd til det er det ikke noe som er så morsomt som å frese snø med en skikkelig kraftig snøfreser.

Sture Bjørseth





Du liker kanskje også...