Hvilken takboks/skiboks passer til din bil?

Hvilken takboks bestemmes av hvilken bil du har og hvilken takboks du ønsker. Bilens begrensninger er taklengde og hvilke festemuligheter som kan brukes. Har du elbil bør du først sjekke om bilen kan ha takboks, ikke alle elbiler kan det.

Bilens bakluke er ofte et kritisk punkt. Er bakluken lang og går inn på taket vil den også ta mye plass når den åpnes, da kan det bli problematisk med en stor takboks. Takboks produsenten Packline anbefaler en maksimal lengde på 210 cm, men dette vil selvfølgelig variere fra bilmodell til bilmodell.

Hvilke typer takboks har du velge i?

Glassfiberbokser

Bokser i glassfiber (glassfiberarmert polyester) lakes i stor grad manuelt. Dette gjør boksene robuste, stive og mer presis i designen. Boksene har meget god passform mellom lokk og bunn. Bakdelen med glassfiberbokser i forhold til bokser i mykplast er større vekt og høyere pris.

Mykplastbokser

Bokser i plast støpes i former, en mye enklere og mer effektiv produksjonsprosess. Boksene er sterke og solide og flere modeller er stivet opp ekstra ved hjelp av innvendige bøyler. Mykplastbokser har ikke samme stivheten som glassfiberbokser og de kan virke mer vinglete, spesielt ved åpning og lukking. Plastboksene er ofte litt høyere, noe som er praktisk men i noens øyne ikke alltid like elegant. Boksene veier mindre og har en lavere pris.

Tøybokser

Dette er sammenleggbare bokser laget i solid og vanntett materiale. Leveres med fester for ski på innsiden.

Design

Boksene finnes i mange varianter og design, her avgjør egen smak og behag. Mange velger bokser som ligger lavt på taket, andre foretrekker store romslige bokser som lett kan taes av og på.

 

Hva med volum og vekt?

Skal du bruke boksen til transport av ski er lengden viktig. Skal du frakte barnevogn eller bruke boksen på ferie trenger du kanskje en høyere boks med større volum. Er du i tvil kan du ta med deg det du skal transportere til butikken og prøve boksen.

Husk å ta hensyn til bilens tillate taklast. På en vanlig familebil er maksimal taklast mellom 50 og 100 kilo. Boksens egenvekt vil derfor legge beslag på en betydelig del av lastekapasiteten. Maksimal taklast er oppgitt i vognkortet.

 

Hva koster en takboks?

Du må betale mellom 2.500 og 25.000 kroner for en takboks. Prisene bestemmes av materialer, størrelse, design, festeanordning og ekstrautstyr.
Hvordan feste takboksen?

Skibokser kan festes på forskjellige måter. Den enkleste er å sette boksen på takstativet, takbjelkene og skru det fast. Festingen skjer med klemmer eller med gripeklør. Fordelen med å montere rett på takstativet er at det går raskt.

Det andre alternativet er en tunnelløsning der festestenger går gjennom boksen. Boksen ligger lavere mot taket og er ikke like ruvende som en høy boks. Monteringen er mer omstendelig og løsningen egner seg best for den som lar boksen være montert gjennom hele vinteren. Tunnellene tar også litt av plassen inne i boksen.

 

Slik velger du riktig takboks

Mykplast eller glassfiber?

Takbokser i mykplast er lette og derfor enkle og montere. Dette er viktig om boksen bare skal brukes av og til, da kan du montere den alene. Skal boksen være på bilen i en lengre periode, for eksempel hele vinteren kan de tyngre glassfiberboksene være et godt valg. Her er mer om de ulike typene:

Festeanordning

Skal du ta boksen mye av og på bilen eller bruker boksen veldig sporadisk bør du velge en boks som festes rett på takstativet og som er lett. Skal boksen stå på bilen i lengre tidsrom, for eksempel hele vinteren, kan du også velge festeanordning med tunnelløsning ogfestestenger.

Ta med startkabler for sikkerhetsskyld!

 

Sjekkliste før kjøp av takboks

Her er kort sjekkliste du bør gå gjennom før du velger skiboks:

  1. Velg riktig lengde, langrennsski er over to meter
  2. Prøv å åpne og lukke boksen, sjekk at lokk og bunn passer godt sammen
  3. Husk at bakluken skal åpnes. Biler med skrå bakluke må montere skiboksen litt lengre fram slik at bakluken kan åpnes helt
  4. Vekt, hvilken taklast er tillatt for din bil?
  5. Sjekk at boksen har innvendige festestropper for ski og annet utstyrSjekk at låsen fungerer, husk at denne må smøres for å unngå is på vinteren

Xenon eller Halogen lys, hva er best?