Høytrykkspyler – Beste valg og kjøpeguide (2021)

En høytrykkspyler er et veldig praktisk redskap du kan bruke til mye. Grundig rengjøring av uteområder, bil, båt og mc, hus og terrasse blir enkelt. Mye kan rengjøres med høytrykksspyler, men du må velge rett modell og utstyr.

Vi har ikke testet høytrykkspylerne, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Kärcher er en ledende produsent av høytrykkspylere, her er to populære modeller:

  • Kärcher OC 3 Mobile
  • Kärcher K5 Premium Full Control Plus

Kärcher OC 3 Mobile

Kärcher OC 3 Mobile.

Liten og praktisk høytrykkspyler du kan ta med overalt.

Drives av oppladbart batteri (litium) med stor kapasitet. I følge Kärcher kan denne høytrykkspyleren brukes flere ganger før batteriet må lades (ladetid fra tomt til fullt batteri er ca. 3 timer).

Kärcher OC 3 Mobile leverer et lavt trykk som egner seg til spyling og lettere oppgaver som rengjøring av hageutstyr, sykler og barnevogner, hund og tur-sko og utstyr. For slike oppgaver er trykket OC 3 leverer mer enn tilstrekkelig. I tillegg har du fordelen at den kan anvendes hvor det ikke er tilgang på strøm.

Finnes med flere tilbehørspakker og dyser, alt etter hvilket behov du har. Kärcher har et imponerende utvalg av tilleggsutstyr.

Tekniske data:
Pris: ca 1.400,- (Nov 2019)
Maks trykk i bar: 5
Strømkilde: Nett og batteri
Effekt: 1200W
Vekt: 2,2 kg
Lengde: 27,7 cm
Bredde: 23,4 cm
Høyde: 20,1 cm

Kärcher K5 Premium Full Control Plus Flex Home

Kärcher K5 Premium Full Control Plus Flex.

Medium kraftig høytrykkspyler som egner seg for et bredt spekter av oppgaver, også de mer krevende. Trykk og stråle tilpasses enkelt til den jobben du skal gjøre gjennom mange innstillingsmuligheter.

Trykket har tre innstillinger, soft, medium og hard. Dette justerer du enkelt på pistolgrepet mens du spyler. Strålen kan også justeres mellom flat og roterende.

Det er også enkelt å dosere mengden rengjøringsmiddel du påfører. Kärcher lager produkter som er enkle i bruk, og Kärcher K5 er intet unntak. Høytrykkspyleren har et lavt tyngdepunkt slik at du enkelt kan flytte den uten å risikere at den velter.

Perfekt til rengjøring av alt fra utemøbler og sykler til biler og båter.

Tekniske data:
Pris ca 3.500,- (Nov 2019)
Maks trykk i bar: 145 (2-145)
Maks vannmengde: 500 liter/time
Effekt: 2100 W
Strømkilde: Nett (230V/50)
Vekt: 13.1 kg
Lengde: 41,1 cm
Bredde: 30,5 cm
Høyde: 58,4 cm

Hvordan velger du rett høytrykksspyler?

For effektiv rengjøring med høytrykksspyler er det to faktorer som er spesielt viktig, arbeidstrykk og vannmengde.

Arbeidstrykk

Dette er kraften vannet har ut av munnstykket og oppgis i bar. Antall bar på de ulike modellene relevant for privatmarkedet ligger på skalaen fra 60 til 160 bar. Du justerer selv trykket i forhold til hva rengjøringen krever. Skal du kun utføre enkel rengjøring av mindre objekter og flater med moderat mengde skitt holder det med et arbeidstrykk opp til 110 bar. For større, mer skitne og krevende flater som hus, terrasse og bil anbefales det et trykk på fra 120 bar og oppover.

Vannmengde er avgjørende

Vannmengden som kjøres gjennom maskinen oppgis i liter/time. Et godt vaskeresultat krever en tilstrekkelig mengde vann, vann med trykk er jo hovedprinsippet med en høytrykksspyler. Antall liter/time for de i ulike modellene ligger i intervallet 300 til 600 liter.

Terrasserens med høyttrykkspyler fra Kärcher.

Det anbefales at en allsidig spyler bør ha en vanngjennomstrømning på minst 400 liter/time.

Rengjøringskapasitet

Dette tar utgangspunkt i arbeidstrykk og vannmengde og indikerer hvor stort område du kan rengjøre pr. time. Rengjøringskapasiteten oppgis i m2/time og er en teoretisk verdi, det er mange forhold som avgjør hvor raskt rengjøringen av en flate går. Mindre maskiner har en kapasitet på 20-30 m2/time, større modeller på 50-60 m2/time.

Vanntemperatur

Temperaturen på vannet ut av spyleren er også viktig. Krevende rengjøring kan kreve varmere vann. Temperaturen som oppgis er en maksverdi, du velger selv temperatur. Temperaturen på de ulike modellene for privatmarkedet ligger på mellom 40 og 60 grader. For normal rengjøring er det tilstrekkelig med en vanntemperatur på 40 grader.

Motoreffekt

Effekten måles i watt og bestemmer hvor kraftig maskinen er og ligger på mellom 1.300 og 3000W. Det viktige for deg er arbeidstrykket, motorstyrken er derfor ikke noe du skal legge alt for stor vekt på.

Kapasitet på strømkilde

Husk å sjekke hvor stor kapasitet strømforsyningen spyleren skal kobles til har. Ikke alle strømanlegg er dimensjonert for de største maskinene på 3000W og oppover. De fleste spylere beregnet på privatmarkedet krever en sikringskurs på 10 ampere. Større spylere krever 16 ampere. Sjekk det dette før du kjøper, det er kostbart og endre strømkurs.

Lengde på slange

Hvor lang slange trenger du? Lengden på høytrykkslangene variere fra 3-4 meter til 12-15 meter. Du bør vurdere behovet før du kjøper, det er kostbart å skifte slange i ettertid. En kort slange er lettere å betjene og er du veldig sikker på hva du skal bruke høytrykksspyleren til er det ikke noe poeng med en lang og slange som også er tyngre. Skal du bruke spyleren til forskjellige oppgaver på ulike steder gir en lang slange større fleksibilitet.

Munnstykke

Velg et egnet munnstykke. Det finnes flere typer, avhengig av hva som skal rengjøres. Vær sikker på at du får med et munnstykke som passer til rengjøringsoppgavene du skal gjøre. De ulike produsentene har ulike løsninger.

Godt utvalg av tilbehør

Det finnes veldig mye praktisk tilbehør for at du skal kunne løse de rengjøringsoppgavene du ønsker. Terrassevasker, underspylingsrør, kraftskrubber, sandvaskeutstyr og et stort antall ulike børster for ulike oppgaver er noe. Det er mye du kan bruke en høytrykksspyler til.

Pris

Prisnivået ligger fra ca kr 1.200 for de minste og oppover til rundt kr 5.000 for de kraftige modellene. Ta deg tid til å vurdere behovet slik at du velger en modell med tilstrekkelig ytelse og muligheter. Du kommer sannsynligvis til å ha spyleren i mange år, så ikke vær altfor sparsom.

Skrevet av Sture Bjørseth





Du liker kanskje også...