VASKEMASKIN – Test og kjøpeguide – Velg den beste vaskemaskinen!

Sist oppdatert: 1. september 2019


VASKEMASKIN – Test og kjøpeguide – Velg den beste vaskemaskinen!

Har du planer om å anskaffe ny vaskemaskin bør du ta deg litt tid til å vurdere de vaskemaskinene som finnes på markedet. Selv om markedet domineres av merker som Bosch og Miele finnes det mange andre produsenter av kvalitetsmaskiner som tilbyr et gunstig forhold mellom pris og ytelse.

Utgangspunktet er hvilket behov du har samt hvor mye du vil betale. Du skal være forsiktig med å kjøpe en maskin som ikke er dimensjonert for ditt bruk. Kjøres maskinen ofte på maksimal kapasitet, og gjerne litt over i tillegg, i forhold til klesmengde (oppgis i antall kilo) vil maskinen slites betydelig raskere enn en maskin som er laget for en større mengde klær og som ikke belastes maksimalt. Velger du i tillegg en rimelig maskin av lavere kvalitet vil den mest sannsynlig ikke ha den varighet du forestiller deg.

Sammendrag av tester

Vi har gått gjennom mange tester av vaskemaskiner. Testene er utført av ulike testinstitusjoner både i Norge og utlandet (Sverige, England og Tyskland). Vi har plukket ut testvinnerne og laget et kort sammendrag av testresultatene, både pluss og minus med de enkelte modellene.

I denne artikkelen finner du:
– en kjøpeguide
– kort presentasjon av testvinnere og maskiner meg gode testresultat
– litt om hvordan vaskemaskinene i testene er testet
– forklaring på en del ord og uttrykk som kan være nyttig å kunne når du skal kjøpe ny vaskemaskin.

Testtips.no er et 100% uavhengig media og er ikke koblet til noen produsenter av vaskemaskiner. Vi tester ikke selv, men gjengir noe av det vi har funnet i tester og kommentarer i en kort og lett forståelig form slik at du både sparer tid og lettere kan gjøre det rette valget av ny vaskemaskin.

Hva er viktig når du skal velge vaskemaskin?

Hvilken kapasitet skal maskinen ha?

Vaskemaskinens kapasitet angis i kilo. Jo flere kilo maskinen er beregnet for jo tyngre vask. Kapasitetsgrensene dreier seg ikke om hvor mye du får plass til i volum, det vil si hvor stor trommelen er.

LG FH495BDS2 har en vasketrommel med en kapasitet på hele 12 kg.

Det dreier seg først og fremst om hvor stor vekt maskinen tåler. Det er stor forskjell på hvor kraftig maskiner er bygd. Oppheng og fester rundt trommelen, dempefunksjonen og motoren avgjør hvor stor vekt vaskemaskinen tåler.

Det er enkelt å handle vaskemaskin på nett – Sjekk tilbud på Skousen.no.

Kjøper du en billig maskin som tåler lite vask og overbelaster denne ofte med tyngre vask enn den er beregnet for vil maskinen slites fort. Hvis du på den andre siden kjøper en maskin som er dimensjonert for tyngre vask enn du vanligvis trenger vil slitasjen på maskinen være liten og levetiden desto lengre. Størrelsen på trommelen er derfor ikke det som avgjør med hvilken vekt du kan fylle opp maskinen.

En stor trommel er gunstig i forhold til kvaliteten på vasken. Tøyet blir renere når det har mer plass og beveger seg friere.

Hvor mange kilo vask?

En tommelfingerregel er 4-5 kilo for en husstand med èn person, 5-7 kilo for to personer og 8 kilo og oppover for husstander med tre og flere medlemmer. En aktiv barnefamilie med et konstant behov for vasking av klær og gjør klokt i å velge en vaskemaskin med stor kapasitet.

Forbruk av strøm

Det er stor forskjell på de ulike modellene når det gjelder strømforbruk. Enkelte maskiner forbruker bortimot dobbelt så mye strøm som andre ved samme vaskeprogram Energieffektiviteten angis i energiklasser og de fleste vaskemaskiner på markedet ligger i klasse A fordelt på A+, A++ og A+++ hvor sistnevnte er den mest sparsomme på strømforbruket. Hvor varmt du vasker har også stor betydning for strømforbruket. En vask på 30 grader bruker halvparten så mye strøm som en vask på 60 grader. Vask derfor med så lav temperatur som mulig.

Motor med eller uten børster?

Vaskemaskinen drives av en elektromotor. Denne finnes det to typer av, med og uten børster. En motor som drives av børster slites raskere og børstene må etter hvert byttes, og det er kostbart. I tillegg har disse motorene et høyere støynivå. Den nye teknologien er børsteløse motorer. Disse slites ikke på samme måte, har en lengre levetid og et lavere støynivå. På sikt vil børsteløse motorer overta som foretrukket løsning.

Se også hvilken regler som gjelder for reklamasjon og garanti for hvitevarer.

Sentrifugeringshastighet

Jo hurtigere maskinen sentrifugerer jo mere vann og fukt fjernes fra vasken, og jo tørrere blir klærne. Har tøyet lite fuktighet etter vask vil det også tørke raskere. Maskinene på markedet i dag har en hastighet på sentrifugering på mellom 900 og 1600 omdreininger i minuttet. Hastigheten henger mye sammen med prisen. Du skal være klar over at hurtig sentrifugering kan slite på klærne. For å unngå dette kan man velge en lavere hastighet og lengre sentrifugeringstid. Dette vil gi samme resultat og være bedre for tøyet. Sjekk derfor hvilke muligheter maskinen har for å velge sentrifugeringshastighet og lengde.

Vaskeprogram

Her finnes det mange løsninger og varianter, men de aller fleste modeller har basis-programmene du trenger for vanlig vask. Mange produsenter har spesialprogrammer tilpasset ulike typer tøy, for eksempel damping av vasken.

Vaskemaksiner som har oppnådd gode testresultater:

Miele WKF131

Dette er en kvalitetsmaskin fra Miele som med en lang rekke spesial-program og funksjoner imponerer i tester i ulike brukerforum på nettet, blant annet på tyske nettsteder. Vaksekapasitet på 8 kg og lavt energiforbruk er med på å gjøre dette til et godt valg. Les mer om Miele WKF131.

Bosch WAW325I8SN

Frontmatet vaskemaskin med en vaskekapasitet på 8 kg, tilstrekkelig for en husholdning på 4-6 personer med et normalt til stort behov for klesvask. Maskinen er energieffektiv og ligger i den høyeste klassen A+++. Maskinen får mye skryt i ulike forum. Les mer om Bosch WAW325I8SN

AEG L6FBL863G

Frontmatet vaskemaskin fra AEG med børsteløs motor. Med en vaskekapasiteten på 8 kg slipper du å bekymre deg for å overbelaste maskinen. Energiklasse A+++  betyr høy energieffektivitet og litt lavere strømregning. Maskinen har flere smarte vaskeprogrammer for krevende vaskeoppgaver. Dampvask av klærne er en annen funksjon som gir friskhet til for eksempel skjorter. I tillegg slipper du å stryke, maskinen «glatter» ut tøyet. Her kan du lese mer om AEG L6FBL863G.

LG Q4J5TN4W

Frontmatet vaskemaskin med stor kapasitet. Dette er mye maskin for pengene. Oppfyller de viktigste kravene man bør stille seg ved kjøpe av ny vaskemaskin i 2017. Lavt strømforbruk, 8 kg vaskekapasitet og mange praktiske vaskeprogrammer. Du kan også laste ned spesialprogram direkte fra en applikasjon på smarttelefonen for installering i vaskemaskinen. Bli bedre kjent med LG Q4J5TN4W.

Bosch WAT283L8SN – Testvinner til en fornuftig pris

Med en vaskekapasitet på 8 kilo, et energiforbruk øverste klasse (A+++-30%) og flere praktiske funksjoner kombinert med toppresultat i flere tester er Bosch WAT283L8SN et godt kjøp for mange.

Vaskekapasitet: 8 kg
Energiklasse: A+++ -30%
Sentrifugehastighet: 1400/min
Restfuktighet: 53%
Støy vask/sentrifug: 49/74 dBA.

Dette er en frontmatet maskin med børsteløs motor med hele 10 års garanti.

Bosch WAT283L8SN er mye maskin for pengene. 8 kg vaskekapasitet og mange nyttige funksjoner. Energiklasse A+++-30%.

En praktisk detalj er den store døren som gjør det enkelt å legge inn store ting som dyner og puter. Betjeningen er enkel med dreiehjul og et tydelig LED display som gir deg den viktigste informasjonen. Bosch WAT283L8SN har et godt utvalg av vanlige programmene samt flere spesialprogram, blant annet hurtigprogram. Funksjonen VarioPerfect sørger for det enkelte programmet optimaliseres i forhold til vasken. ActiveWaterPlus optimaliserer mengden vann som anvendes i de ulike programmene.

Energiklasse A+++-30%

Dette er toppklassen når det gjelder energieffektivitet (137 kWh/pr) og forbruk av vann (9900 liter/år) Minus 30% betyr at Bosch WAT283L8SN overgår kravene til denne klassen  med hele 30%. Denne maskinen har er godkjent i forhold til allergiproblematikk i henhold til AllergiPlus/ECARF.

Børsteløs EcoSilence Drive motor gir bedre driftssikkerhet

Dette er viktig om du skal ha en maskin som varer en stund. Slitte børster har alltid vært det som slites ut raskest og medfører driftsstans for vaskemaskiner. Dette slipper du med børsteløs motor (10 års garanti). I tillegg er lydnivået lavere. Denne maskinen har EcoSilence Drive motor som gir lite vibrasjon og et lydnivå på vask/sentrifuge på 49/74 dBa, noe som absolutt er en de beste i klassen.

Sentrifugehastigheten på 1400/min gir en restfuktighet på 53%. Dette er noe høyere enn tilsvarende maskiner med en hastighet på 1600/min.

Gode testresultat i flere tester

Bosch WAT283L8SN har oppnådd topplassering både hos svenske Råd & Rön og Forbrukerrådet Tænk i Danmark. Maskinen får skryt både for godt vaskeresultat, enkel i bruk og lavt energiforbruk.

Dette er mye maskin for pengene!

Sjekk beste pris hos WhiteAway

Miele WMB/WMC 120

Dette er en frontmatet kvalitetsmaskin fra Miele. Miele er (sammen AEG) kjent for å ha maskinene med lengst levetid. Vaskekapasiteten er 8 kg, noe som er tilstrekkelig for en familie med stort behov for klesvask. Sentrifugehastigheten er på 1.600 o/min. Mieles anerkjente Eco-motor gir en stille gange og økonomisk drift.

Miele WMB120 har oppnådd svært gode testresultater både hos svenske forbrukerrådet Råd & Røn i 2016 og danske forbrukerrådet Tænk. Engelske Ekpertreviews har kåret maskinen til beste kjøp i prisklassen under £1,000 (i Norge er prisen ca kr 11-12.000,- i mai 2017). Vekten er på hele 94 kg, noe som gjør den ekstra stabil. Enkel betjening og et enkelt og oversiktlig kontrollpanel er noe som blir fremhevet i testene. Her får du den kjente Miele-kvaliteten i rikt monn.

Se også presentasjon av Miele WDB030 Eco.

Samsung Ecobubble WW9000

Expertreviews har kåret denne vaskemaskinen til beste kjøp rundt kr 10.000,-.

Samsung Ecobubble WW9000 har mye nyttig ny og avansert teknologi og er vinner av flere tester.

Samsung WW9000 er en teknologisk svært avansert maskin. En funksjon som fremheves er at maskinen selv doserer mengden vaske- og skyllemiddel. Du bare fyller opp to tanker/bokser og maskinen gjør resten, veldig praktisk.

Denne maskinen kan styres og kontrolleres med smarttelefonen (både Android og iOS) via Wi-Fi eller direkte over internett. I praksis betyr det at du kan starte maskinen for eksempel når du er på vei hjem eller du blir varslet når vasken er ferdig, uansett hvor du befinner deg. Maskinen har en kapasitet på hele 10 kg vask, noe som er i toppsjiktet.

BEKO WMB 71643 PTS

Tyske ETM testmagazin har testet BEKO WMB 71643 PTS og gir karakteren ”Gut”. Tar man prisen i betraktning (ca kr 6.000 hos Elkjøp i 2017) er dette et meget godt resultat. Med en vaskekapasitet på 7 kg dekker den behovet for de fleste husholdninger på 2-4 personer.

Et stort utvalg av vaskeprogrammer (16 ulike) gjør det mulig å vaske alle mulige tekstiler og plagg på en optimal måte, blant annet er det et eget program for fjerning av dyrehår. Den får også skryt for enkel og lett forståelig betjening. BEKO har utviklet BabyProtect, en god løsning for effektiv vask av babytøy (høyere temperatur og ekstra grundig skylling). Testen konkluderer med at dette er en kvalitetsmaskin til en meget god pris.

Siemens-WM14W447DN

Siemens har en lang tradisjon som produsent av vaskemaskiner av god kvalitet og Siemens WM14W447DN er i følge tester intet unntak. Den oppnådde førsteplass i en test utført av det danske forbrukerrådet Tænk med god score på samtlige måleparameter. Svenske Råd & Rön gav samme maskin en solid tredjeplass. Børsteløs motor, kapasitet på 7 kg tøy og testresultater som gir høy score på både vask og betjening. Sentrifugeringshastighet på 1400 o/min gir en restfuktighet på 53 %, noe som er akseptabelt.

Funksjonen VarioPerfect optimaliserer tid- og energiforbruket på hvert av vaskeprogrammene. Kort oppsummert er dette et godt kjøp.

Bosch WAW32468SN

Denne maskinen (8 kg vaskekapasitet og 1.600 o/min) får mye skryt i en test fra danske Forbrukerrådet Tænk. Det som fremheves spesielt er et lavt energiforbruk og rask og effektiv vask. I følge Bosch vasker maskinen 30% mer effektivt enn tilsvarende maskiner i energiklasse A+++(den beste energiklassen), 65% raskere og med 50% mindre energiforbruk, mye takket være Bosch EcoSilence Drive motor og programmet VarioPerfect. Lavt støynivå er også noe som fremheves.

Electroux EWS7146EDU

Dette er en smal vaskemaskin (bredde 59,4 cm og en dybde på kun 49 cm) med en kapasitet på 7 kg. Den havner øverst i en test utført av danske Tænk.

Electroux EWS7146EDU. Effektiv vaskemaskin til en grei pris.

Smale vaskemaskiner bruker noe lenger tid på å vaske enn tilsvarende bredere modeller. Dette gjelder også for Electrolux EWS7146EDU. Lavt energiforbruk (energiklasse A+++), lavt vannforbruk og lett betjening gir plusspoeng i testen. Det som trekker noe ned er støynivået under vask på (58 dB). Det finnes stillere maskiner, men du skal også ta den relativt lave prisen (ca kr 5.300,- i mai 2017) i betraktning.

LG FH495BDS2

Denne kvalitetsmaskinen fra LG fikk førsteplass i en test utført av svenske Råd&Røn i 2017. Maskinen har stor kapasitet med hele 12 kg vask, det holder for en storfamilie som vasker veldig mye. Motoren har 10 års garanti. I følge produsenten vasker maskinen rent på 49 minutter med det raskeste programmet. Funksjonen TurboWash sprayer vann direkte på tøyet, noe som er mer effektivt enn å kun fylle trommelen med vann, som er vanlig på de fleste maskinene. LG FH495BDS2 får også mye skryt for utvalget av vaskeprogram.

Hvilke tester har vi sett nærmere på for å finne testvinnerne?

Expertreviews

Expertreviews er nettmagasin for forbrukerelektronikk med base i England. Magasinet tilhører en av de største mediakonsern i England er regnet for å være et seriøs magasin. Testene gjennomføres i regi av magasinet og dekker et stort antall produkter, deriblant vaskemaskiner. To maskiner med gode testresultat og som vi har fremhevet i denne artikkelen er Miele WMB120 og Samsung Ecobubble WW9000.

Etm-testmagazin

Dette er et anerkjent tysk testmagasin som i egen regi tester et stort antall produkter. Testene er omfattende og utføres med tradisjonell tysk grundighet i egne laboratorier. De tester også vaskemaskiner regelmessig og en av modellene som har kommet godt ut er BEKO WMB 71643 PTSi

Forbrukerrådet Tænk

Forbrugerrådet Tænk er en uavhengig dansk medlemsorganisasjon med over 70.000 medlemmer. Organisasjonen utfører i egen regi et stort antall tester av alle mulige produkt, fra smør til biler. Produktene testes grundig i samarbeid med avanserte laboratorier i Europa og USA. Testene er meget grundige og mange av modellene som testes er aktuelle finnes også på det norske markedet.

For å få tilgang til testene må du være medlem og betale kontingent. Vi kan derfor ikke gi våre lesere tilgang til disse testene. Men, vi plukker allikevel opp litt her og der og samkjører dette med tester og kommentarer fra andre media og testinstitusjoner for å lage testsammendrag vi presenterer på testtips.no. Vi jakter spesielt på testvinnere og modeller som tar andre og tredjeplasser.

En vaskemaskin som gikk til topps i en test utført av Forbrugerrådet Tænk er Siemens WM14W447DN. Tre andre maskiner som kommer godt ut er Miele WMB120WCS, Bosch WAW32468SN og Electrolux EWS7146EDU. Miele er som regel best, men også ofte dyrest.

Svenske Råd & Rön

Råd & Rön er et uavhengig svensk tidsskrift som gir råd og tips om varer og tjenester rettet mot forbrukermarkedet. De tester et stort antall produkter i året. Testene må du kjøpe gjennom et abonnement eller enkeltvis på nettet. De utfører regelmessig omfattende vaskemaskintester med et stort antall modeller, i februar 2017 hele 105 modeller i prisklassen 2.000 til 20.000 kroner. De har også gjennomført en større test i september 2017, men du må abonnere hos Råd & Røn for å kunne lese testen.

Resultatet av testen viser at du ikke trenger betale all verden for en bra vaskemaskin. For 5-7000 kroner får du ifølge Råd&Rön en topp maskin som både har god kapasitet og varer lenge, for eksempel Siemens WM14W447DN og Whirlpool FSCR80421. Testvinner ble LG FH495BDS2 som du finner omtalt litt lengre opp i denne artikkelen.
Råd&Røn er knyttet opp til Svenska Konsumenter og den internasjonale testorganisationen ICRT, International Consumer Research and Testing.

Hvilke vaskemaskin merke er de beste?

Miele er populære og scorer høyt på de fleste tester. Problemet med Miele er prisen, den er ofte for høy for mange. Med tanke på at vaskemaskiner fra Miele varer ofte betydelig lengre enn andre merker vil det på sikt være en god investering. Koreanske LG har tatt det norske markedet med storm de seneste årene og er i dag en stor konkurrent til de tradisjonelle merker som Siemens og Bosch. I en oversikt hos Forbrukerrådet får LG andreplassen etter Miele, med Bosch og Siemens på de neste plassene.

Deretter følger Samsung og Asko. AEG og Electrolux, to tradisjonelle kvalitetsmerker som nå har felles svensk eier, havner ca. midt på treet, noe overraskende. Whirlpool fra USA følger på plassen etter, altså under midten. Helt tilslutt i denne oversikten kommer svenske Cylinda og italienske Candy.

Tips før du kjøper ny vaskemaskin

Er du allergiker er det en stor fordel om vaskemaskinen skyller vasken ekstra godt. I følge testene vi har lest varierer skylleeffektiviteten veldig mellom maskinene. Grunnen er stor fokus på energieffektivisering og lavest mulig forbruk av vann. Enkelte modeller har egen funksjon for ekstra skylling, det kan være en fordel (men da blir vannforbruket også deretter).

Det har ikke så stor betydning om maskinen sentrifugerer med 1400 eller 1600 o/minutt.

Lydnivået er viktig om maskinen har en plassering hvor den kan forstyrre, for eksempel nære soverom eller oppholdsrom. Lydnivået er oppgitt både under vask og under sentrifugering (dette finner du både på produsentens- og butikkens nettsider).

Lønner det seg å reparere en vaskemaskin?

Hvordan gjennomføres en test av en vaskemaskin?

Dette varierer fra test til test og ikke minst avhengig av hvem som tester. Med utgangspunkt i alle de testene vi har studert har vi funnet noen fellestrekk som går igjen.

Stabilt testmiljø

Testen utføres i et rom/lokale med kontrollert temperatur og stabil luftfuktighet.

Sammenlignbare og realistiske flekker

Tekstilene som vaskes og som vaskeevnen måles på er alle skitnet til på samme måte med samme type flekker. Flekkene som brukes er valgt ut ifra bestemte kriterier slik at maskinens vaskeevne kan måles nøyaktig. Det finnes derfor en del standardflekker som brukes i slike tester. Det brukes både ull, bomull og syntetiske stoffer.
Eksempel på slike flekker er matolje, blod, melk, blekk leppestift, vin, gress, bær, sennep og sjokolade. Ofte brukes en kombinasjon av flere.

Miele er ofte på toppen i tester, ikke minst på grunn av ny og innovativ teknologi for vaskemaskiner.

Riktig type vaskemiddel

Vaskemiddelet som brukes i tester er ofte en type som er laget for dette. Vanlig vaskemiddel kan variere og ha ulike egenskaper som gjør testingen upresis.
For å måle hvor godt maskinen skyller tas klærne ut før sentrifugeringen og kjøres i en sentrifuge som er laget for slik testing. Denne sentrifugerer i en enorm hastighet og presser ut vannet. Vannet testes deretter for hvor mye vaskemiddel og skyllemiddel som er igjen. Dette er spesielt viktige målinger for allergikere som kan reagere negativt på rester av vaskemiddel.

Etter vasken analyseres flekkene med et spektrofotometer. Dette måler nøyaktig hvor mye av flekken som er igjen på tøyet.

Energiforbruk

Energiforbruket må måles nøyaktig, mange som skal kjøpe ny vaskemaskin er opptatt av dette. Produsentene oppgir energiforbruket på vaskemaskinene. Problemet er at det forskjellige måter å måle på, blant annet hvilket vaskeprogram som brukes som utgangspunkt for målingen, noe som gjør det vanskelig å sammenligne modeller fra ulike produsenter.

Energiforbruket må derfor måles på samme måte på alle maskinene og da med de mest anvendte vaskeprogrammene. Vi har inntrykk av at det mest brukte programmet er 40 graders bomullsvask.

Lydnivå

Lydnivået måles (dB) både under vanlig vask og under sentrifugering.

Betjening

Betjeningsvennligheten testes av en gruppe personer som hver gir karakter for ulike funksjoner, knapper, menyer og ikke minst instruksjons-manualer.

Hva vektlegges i oppsummeringen og totalkarakteren?

Dette varierer fra test til test. En nærmere gjennomgang viser at en vanlig vekting mellom ulike kriterier i testen er fordelt slik:
Vaske- og skylleresultat: 60%
Drift, vann- og energiforbruk, støynivå: 15%
Betjening, hvor enkel er maskinen å bruke: 15%
Utstyr, utvalg av vaskeprogram, funksjoner: 10%

Hva er forskjellen på en billig og en dyr vaskemaskin?

Det er lett å tenke, så lenge tøyet blir rent spiller det ingen rolle hvilken vaskemaskin du har, hvilket merke eller hva den koster. Men, det er ikke så enkelt. Her er noen grunner til hvorfor noen maskiner koster mer enn andre.

Vasker mer skånsomt

Anerkjente kvalitetsmerker legger mye arbeid ned i å utvikle vaskemaskiner som er skånsomme mot tøyet du vasker. De studerer og tester hva som er de beste løsningene for å oppnå dette. Enkelte har også utviklet spesielt skånsomme tromler, for eksempel Miele. En produsent som kun fokuserer på å lage en billigst mulig maskin prioriterer annerledes og har ikke samme kvalitetskontroll. Du kan derfor ikke være like sikker på at tøyet blir skånsomt behandlet. Det finnes eksempler på vaskemaskiner som har slitt veldig på og til og med ødelagt tøyet.

Kontinuerlig produktutvikling

Det forskes på og utvikles kontinuerlig nye løsninger og teknologier for vaskemaskiner. Vannforbruket skal reduseres, energieffektiviteten skal optimaliseres, nye vaskeprogrammer utvikles for at du som bruker skal få et godt vaskeresultat. I tillegg kommer en omfattende testaktivitet. Kjøper du, og betaler for, en kvalitetsmaskin vil du nyte godt av all denne forskningen og utviklingen. Du vasker mer miljøvennlig samtidig som tøyet blir renere og bedre behandlet.

Miele er en av toppmerkene for vaskemaskiner, les mer om fordelene med Miele.

Lengre varighet

Det er stor forskjell på hvor lenge en vaskemaskin varer. Hvor mye de anvendes er selvfølgelig avgjørende, derfor er det viktig at du velger en maskin som er laget for din bruk. Du sliter fort ut en maskin som ofte overbelastes. En billig maskin kan vare bare i 4-5 år, mens en modell fra for eksempel kvalitetsprodusentene Miele eller AEG kan vare både tyve og tretti år og gjerne gå i arv. Miljøaspektet er også et moment. Skifter du maskin ofte er det i seg selv ikke miljøvennlig, det er jo en belastning på miljøet å produsere og transportere en vaskemaskin. På den annen side vil du ikke ta del i den teknologiske og miljøfokuserte utviklingen om du skifter maskin hvert 20’de år.

Kostnadsaspektet

Skal du kjøpe en maskin til 6.000 som varer i fem år, eller en maskin til 18.000 som varer i 20 år? Går du for en medium maskin kan du til samme pris som en toppmodell skifte denne to ganger for samme totalpris i en gitt periode. Som vi har vært inne på har du mange fordeler med en toppmodell. Lavere driftskostnader, både strøm og vaskemidler samt mindre slitasje på klær er èn ting. Du skal også ta med at det koster en del å skifte maskin. Den nye må fraktes hjem og den gamle kjøres til avfallsstasjonen. I tillegg kommer all tiden man bruker og alt maset som gjerne oppstår rundt byttet. I enkelte tilfeller blir det også nødvendig og oppgradere tilkoblinger som vann og strøm.

Det kan lønne seg å kjøpe tørketrommel samtidig som vaskemaskin.

Energimerking av vaskemaskiner

Alle vaskemaskiner er energimerket.

Dette viser hvor mye strøm en maskin bruker.

Alle vaskemaskiner er energimerket. Du bør velge for A++ eller A+++.

Energimerket er delt inn i klasser fra D til A+++. De mest relevante klassene for vaskemaskiner på markedet i dag er klassene fra A til A+++ (A+++ er den mest energisparsomme). Målet med merkingen er at du enklere skal kunne velge en maskin med et lavt forbruk. Forskjellen i strømforbruk omregnet i kroner på en maskin i klassen A sammenlignet med A+++ er ca 3-400 kroner i året.

Det anbefales at du velger en maskin i klassene A++ eller A+++. En klasse lavere enn dette er ikke nødvendig, heller ikke ut i fra prisen på maskinen.
En maskin i klasse A+++ bruker ca 30% mindre strøm enn maskin i klasse A og ca 10% mindre enn i klasse A++.

Tekniske uttrykk og konsept fra Miele, AEG og Bosch:

Miele vaskemaskiner

TwinDos: Automatisk dosering av flytende vaskemilder
CapDosing: Kapsler som inneholder spesialvaskemilder, tøymykner og tilsetningsstoffer. Gjør det enkelt å velge rett vaskemiddel til spesielle vaske/flekke utfordringer.
QuickPowerWash: Hurtigvask, rent tøy på under en time (60 graders vask)
PowerWash 2.02: Hurtigvask av mindre mengder tøy (energieffektiv!)
SoftSteam skånetrommel: Tøyet behandles skånsomt og glattes allerede i vasketrommelen.
Comfort-Lift: Enekl åpning av Mieles toppmatere, kun med ett håndgrep.

AEG vaskemaskiner

ÖKOMix: Vaskemidler og tøymykner løses opp og aktiveres før de sendes ut i trommelen. Resultatet er at hver eneste finber blir vasket og beskyttet.
ÖKOPower: Energieffektivt vaskeprogram. Vasker klær på under en time med svært godt resultat
ProSense-teknologi: Maskinen veier tøymengden og tilpasser vaskeprogram deretter. Resultatet er indre forbruk av vann og energi samt et bedre vaskeresultat.
DirectSpray: Klærne dusjes regelmessig gjennom hele vaskesyklusen. Dette gir jevnere og bedre vask samt bedre fordeling av vaskemiddel og tøymykner.
ÖKOInverter-motoren: Energieffektiv motor med lang holdbarhet.

Bosch vaskemaskiner

Sensitive Drying System: Vaskes tørkes med myk og varm luft som strømmer på tøyet fra alle sider. Vasketrommelen er skånsom og behandler tøyet på en forsiktig måte, noe som gir mykt uten skrukker, som også er lettere å stryke.
Flekkprogram: Egne program for opptil 16 av de typiske og vanskelige flekkene (avhenger av modell). Programmet stiller inn hele maskinen for optimal effektiv fjerning av bestemte flekker.
Reload function: Fyll på klær mens vaskesyklusen er i gang. Glemmer du et plagg når du starter maskinen kan du enkel legge det inn. Du pauser maskinen, åpner døren, legger inn vasken og starter igjen.
ComfortControl Plus: Høyoppløselig display (TFT) og flere programvalg gjør maskinen lettere å betjene. Lettforståelig og tydelig tekst og symboler gir deg eksakt informasjon under hele vasken.
Easy Start: Hjelper deg å velge rett program. Du skriver inn på displayet tøyfarge, hvor skittent tøyet er og hvilket materiale tøyet er laget av. Maskinen velger deretter det riktige programmet.
Pushvarsler: Maskinen varsler deg på mobilen/nettbrett gjennom en app (Connect app) om status på vasken. Du får for eksempel beskjed når vasken er ferdig.
Allergi+: Spesialprogram som fjerner allergifremkallende stoffer (for eksempel pollen, dyrehår og midd), optimalt for klær som brukes inntil huden.
AquaStop-sikkerhetssystem: En spesiell tilførselsslange med to vegger, en sikkerhetsventil og en gulvbeholder med nivåvakt. Dette gir 100 % beskyttelse mot vannskader – under hele maskinens levetid ( garantert av Bosch ).
VarioSoft-trommel: Trommelsystemet med dråpeformet trommel (kun hos Bosch). Du velger om trommelen skal vaske hardt og intensivt eller skånsomt. Tøyet føres forsiktig tilbake til midten av trommelen.
AllergiePlus: En unikt utformet syklus for tørk reduseres antall og mengde allergifremkallende stoffer.
AntiVibration-design: Maskinen er designet for høy stabilitet og mindre vibrasjoner og støy. En stor fordel under sentrifugeringen.
EcoSilenceDrive: Kraftig, slitesterk og energieffektiv motor. 10 års garanti.
VarioPerfect: Optimalt tørkeresultat for alle tekstiler og vaskemengder.
i-DOS: Automatisk dosering av flytende vask- og skyllemiddel. Lagringstankene holder til ca 20 vaskeomganger. Maskinen har sensorer som registrerer mengde, type tekstil og hvor skittent tøyet er. I følge Bosch kan du spare over 10 liter vaskemiddel pr år (ca 220 vask/pr år).
ActiveWater Plus: Sensorer for vannstrømning og vannivå justerer vannmengden nøyaktig etter tekstiltype og tøymengde.
Quick 15/30 og PowerWash 60: Effektive vaskeprogram. Med Quick 15 vasker du inntil 2 kg lett skittent tøy på kun 15 minutter – inkludert både hovedvask, skylling og sentrifugering. Med PowerWash 60 vasker du skitne bomullstekstiler på kun en time.
ExtraShort 30: Program som tørker inntil to kilo vask meget raskt og skånsomt.
EcoSilence-kompressor: Komprimerer kjølevæsken hurtig. Dette gir bedre tørkeresultat.
Sportstøyprogram: Tar bedre vare på moderne mikrofiber og fargede stoffer. Skånsom vask med vasketemperaturer opp til 40 °C. Kort og skånsom sentrifugeringen.

Flere gode råd når du skal kjøpe vaskemaskin

Størrelse på trommel

Velg en trommelstørrelse som er tilpasset dine behov. Det er forskjell på en husuholdning på èn person og en aktiv familie på fire. Er maskinen alltid full bruker du både mye strøm og vann samt at den slites raskere.

Støy

Sjekk at maskinen ikke bråker mer enn at den ikke forstyrrer der den er plassert. Vi tenker spesielt på soverom og oppholdsrom.

Hastighet på sentrifugering

Det er en fordel med så høy hastighet som mulig (1.600 til 1.800 o/min). Men i følge testene vi har lest er det ikke all verden med forskjell på 1.400 og 1.600 o/min.

Se også komplett kjøpeguide med tester av tørketromler.

Hvilke vaskemidler og kjemikalier skal du velge for best mulig vask?

Les test av vaskepulver og vaskemidler, samt hvilken flekkefjerner fungerer best? Din side har testet flekkefjerningsmilder. Etter vask i maskin kan du få behov for å impregnere klær, se tips. Bosch har laget en samling av vaskeråd.

Driver du med sport og friluftsliv kan det være en utfordring å bli kvitt vond lukt, slik vasker du treningstøy.

Trenger man eget vaskemiddel, Omo Aktiv & Sport, til treningstøyet?

Følg også vår Facebook side for kontinuerlig oppdatering på det vi publiserer om nye tester av vaskemaskiner og tilhørende råd og tips.

Skrevet av Sture Bjørseth med hjelp fra bransjen.

Follow by Email
Facebook
Twitter

Du liker gjerne...