VINSKAP – Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 1. september 2019


VINSKAP – Test, testvinnere og kjøpeguide

Det er ikke mange som har en kjeller som egner seg til lagring av vin. Temperaturen skal være riktig og stabil og det er ikke enkelt og få til, særlig ikke i klimaet her nord. Da er vinskap en god løsning. De får du fra rundt 1500 kroner (6-12 flasker ) til over 40.000 (Liebherr med plass til 178 flasker). Er du interessert i vin og ønsker å bygge opp en liten eller stor samling av vin bør du virkelig vurdere et vinskap. I denne guiden vil du i tillegg til mange tips også finne omtale av modellene Vestfrost FZ414W, Candy CCV 1420 GL og Siemens KS38WA40.

Hva er viktig å vurdere før kjøp av vinskap?

Størrelse

Størrelsen på vinskap måles i antall flasker det er plass til. Finner du en vin du liker ønsker du kanskje å kjøpe flere flasker for lagring. De minste skapene rommer 6 flasker, det største vi fant på det norske markedet hadde en kapasitet på 178 flasker. Det kan være greit å ha litt å gå på. Husk at noen vinflasker har en form som krever litt ekstra plass i bredden eller lengden.

Temperatur

Riktig temperatur er fundamentalt i vinsammenheng og derfor også viktig for vinskap. Mange foretrekker skap med to temperatursoner for optimal lagringstemperatur for ulike viner (det finnes også skap med tre temperatursoner). De fleste skap har justerbar temperatur. Det er også viktig å følge med temperaturen under lagringen og enkelte skap har temperaturalarm.

Annonse: Gode tilbud på vinskap finner på hos Skousen.

Lysforhold

Vin skal lagres mørkt og ikke utsettes for lys. For å ivareta både det estetiske samt unngå for sterkt lys har de fleste vinskap dør med sotet glass og UV filter for å unngå uheldig stråling.

Vibrasjoner er skadelige

Vin skal lagres i ro uten støt og vibrasjoner. En mulig kilde til vibrasjon i et vinskap er kompressoren (som produserer kjølig luft). Denne må både ha en rolig gange samt være skjermet fra lagringsdelen av skapet.

Test av store vinskap.

Støy

Dette er ikke et stort tema. De fleste skapene har et lydnivå på 35 – 40 dB, dve ca det samme som vanlige moderne kjøleskap.

Når du har anskaffet vinskapet er det viktig holde luftfuktigheten på rundt 50%. Dette sikrer at korkene ikke tørker og trekker til seg lukt og fukt. Det er viktig at vinskapet er fritt for lukt og de fleste skapene har et kullfilter som filtrerer ut eventuell lukt. Du må huske at dette skal skiftes med jevne melllomrom (sjekk med produsenten hvor ofte).

Tester av vinskap

Vi har sett nærmere på tester og kommentarer på et utvalg modeller vinskap i ulik størrelse og prisklasse.

Vestfrost FZ414W

Dette er et vinskap i toppklassen med plass til hele 197 flasker (standard type). Skapet har en smart og effektiv innredning og kan i tillegg låses.
Hyllene (totalt syv hyller) er laget av tre og gir et stilig og eksklusivt inntrykk. Trehyller er også gunstig i forhold til å redusere vibrasjoner, noe som er fundamentalt viktig når du skal lagre vin på en riktig måte. Tonet frontglass med UV filter beskytter vinen mot sollys. Luftrensing med kullfilter og god ventilasjon og kjøling er faktorer som gjør dette skapet til et godt valg.

Skapet har to separate temperatursoner slik at du kan justere temperaturen i forhold til vintype, lagring, servering osv. I tillegg gis det skryt for skapets praktiske funksjoner som skyvehyller for å kunne ta ut flaskene enklere. Skapet er i energiklasse A+, noe som er konkurransedyktig i denne klassen. Det er mulig med en integrert løsning.

Candy CCV 1420 GL

Populært, elegant og prisgunstig vinskap med plass til 70 vanlige vinflasker (142 cm høyt, 50 cm bredt og 59 cm dypt). Skapet har èn temperatursone og hele seks hyller. Dermed unngår du at flaskene må stables oppå hverandre.

Energiklasse B er ikke av de beste, men sett i forhold til prisen er dette allikevel en akseptabel energiklasse. Glasset i døren beskytter mot UV stråler. Fordelene som fremheves i kommentarer fra brukere er brukervennlighet, flott design og en grei pris. Det som trekker litt ned er støynivået på 50 dB. Dette er noe høyere enn et vanlig kjøleskap. Hvor viktig dette er for ditt valg avhenger av hvor skapet skal plasseres.

Siemens KS38WA40

Dette vinskapet har en lagringskapasitet på 106 flasker vin av vanlig type. Skapet er låsbart og har i følge de testene vi har sett pluss for god kvalitet.

Stilig design

Siemens KS38WA40 har glassdør i front, gjennomsiktig og med UV- beskyttelse. Skapet er i stilig aluminium med futuristisk preg.

To temperatursoner

Skapet har to temperatursoner (5-22 grader) som kjøles med ventilatorer som styres ved hjelp av termometer/sensorer som måler temperaturen på viktige steder. Fordelen med to temperatursoner er at du kan servere vin med riktig serveringstemperatur, i tillegg til at temperaturen for resten av vinsamlingen ikke påvirkes.

God skaphygiene er viktig

Vin er et sensibelt produkt og påvirkes lett av miljøet rundt. Derfor er det viktig at luftkvaliteten inne i skapet er høy. Lukt og fukt kan trenge inn gjennom korken å skade vinen. For å unngå dette har flere vinskap, også dette, filter av kull som renser luften i skapet for lukt.

Dette vinskapet oppnår toppresultat i tester og i kommentarfelt på flere nettsteder. Det som fremheves spesielt er:

  • Lavt støynivå, kun 42 dB.
  • God plassutnyttelse (hyllene kan flyttes) og enkel bruk (blant annet touchpanel).
  • Stilig og funksjonell design og utførelse.
  • To temperatursoner og et bredt temperaturintervall.

Hvordan unngår du å ødelegge vinen?

For høy temperatur under lagring

Kjøleskapet er for kaldt for lagring. Stue og kjøkken er for varmt for lengre lagring. Lagres vin ved for høy temperatur får den som regel en uappetittlig bismak som ligner på eddik. Desto høyere temperatur, jo verre er det. Hold vinen derfor langt unna ovner og peis. Vin er et levende produkt som krever respekt. Hva inneholder vin?

Det er bedre med lav enn med høy temperatur. Noe av det viktigste er at temperaturen er stabil.

En god regel er å velge det kaldeste rommet du har disponibelt.

For lav temperatur under lagring

Den optimale lagringstemperaturen for rød og hvit vin er ca 12 °C. Under 8 og over 16 °C skader vinen raskt. Kjøleskapet holder ca 4 °C, med andre ord ingen ideell plass for lagring av vin.

For lav lagringstemperatur fører ofte til utkrystallisering av vinsyre (ser ut som små krystaller), eller Wine Diamonds på engelsk. Dette er ikke farlig, men kan gi dårligere smak.

Er planen å konsumere vinen i løpet kort tid (1-2 måneder), vil vinen ikke ta stor skade av lagring i kjøleskapet. (Husk at hvitvin skal serveres med en temperatur på ca 10 grader). Skal du gjøre det rett skal du derfor ikke ta hvitvin rett fra kjøleskapet (da smaker den mindre).

Korken settes feil vei

Drikker du ikke opp en åpnet flaske vin vil vinen oksidere. Du må derfor sette på korken så snart som mulig. Sett korken ned riktige veien, dvs samme vei som da den ble åpnet. Slik unngår du bismak av korken.  Korken må være ren før den settes den ned i flasken.

Har du ikke vinstopper er det god ide å anskaffe en vinlufter som settes ned i flasken. Disse fungerer som kork og gir vinen luft når den helles fra flasken.

Unngå lagring i dagslys eller sterkt lys

Grunnen til at vinflasker som regel er i farget glass er at vin skal lagres mørkt, helst i mørke kjellere.

Rødvin har som regel grønt/mørkt glass for beskyttelse mot lys og UV-stråler. Hvitvin har ikke alltid dette. Uansett farge på glasset har hverken rød- eller hvitvin godt av sterke lyskilder og direkte sollys.

Server i riktig glass

Glassene du serverer i har mye å si for smaksopplevelsen.

Valget av glass har betyr mye for både lukt og smak. Grunnen er at glasset påvirker på hvilken måte vinen treffer tungen. Klassiske krystallglass er ofte for små og for tykke. Det er også typisk å velge rødvinsglass som er for store. Det ser flott ut men er ikke optimalt i forhold til smaksopplevelsen. Generelt gir tulipanformede glass best smaksopplevelse for vin.

Hvordan lagre vin i boks (pappvin)?

Vin på boks er populært. Boksen rommer mer og vinen kan lagres lengre enn en åpnet flaske i glass. Men, boksvin har betydelig kortere holdbarhet enn man skulle tro. Etter 3-4 uker vil vin som er lagret i boks miste mye av den riktige smaken. Plastposen i boksen er mindre tette enn glassflasker. Dette gir dårligere holdbarhet. Det er ikke er ikke farlig å drikke en vin fra boks etter ett par ukers lagring, selv om smaken er endret. Husk at også boksene skal lagres på et kjølig sted.

Rødvin fra flaske kan du drikke også 3 dager etter at flasken er åpnet. For hvitvin ca  2 dager. Forutsetningen er at vinen skal være lukket skikkelig og lagres kjølig.

 

SB

Follow by Email
Facebook
Twitter

Du liker gjerne...