Hvordan trimme en bil? (Chiptuning?)

3 måter å øke motoreffekten på

Chipping

Her skifter du dataminnebrikken i motoren. Dette er en vanlig måte å øke effekten på. Den nye brikken er programmert for økt ytelse ved å justere grunnfunksjoner i motoren som drivstoffmengde, luftblanding, tenning og turbotrykk.

Datatuning

Skifte av en enkel chip kan øke effekten med opptil 25%.

Du kobler deg på bilens motorstyring direkte på styrenheten eller gjennom diagnosekontakten. Et program på PC lar deg stille inn motorstyringen slik at du får de endringer du ønsker. Økt effekt på lave eller høye turtall, kraftigere akslerasjon?. Du kan også redusere effekten for å redusere drivstofforbruket.

Tar du vare på dataene er det for gjort å tilbakestille systemet til original tilstand.

Powerboks

Dette er den rimeligste løsningen og en metode hvor du ikke foretar inngrep i elektroniske komponenter men isteden kobler en boks mellom motorstyring og styreenhet. Effekten av powerboks er omdiskutert.

Les mer om hvor du kjøper motordeler rimelig og trygt på nett.

 

Hva koster trimmingen?

Disse tre løsningene vi har nevnt over koster mellom tre og ti tusen kroner (kan også koste betydelig mer om du er ekstra ambisiøs).

Økt effekt krever ofte en oppgradering av dekkdimensjonene.

 

Hva avgjør om du bør trimme bilen?

Bilens tilstand
Bilen må være i god stand. Økt effekt stiller større krav til understell og bremser. Det anbefales å ikke øke effekten på motorer som er gått over hundre tusen km.

Med eller uten turbo
Å justere turbotrykket er en enkel måte å øke effekten på. Har bile turbo vi du derfor enkelt kunne øke effekten. Det er viktig at turboen er i topp stand. En slitt turbo tåler ikke trimming.

Hva med automatgir?
Et moderne automatgir er en avansert konstruksjon som er tilpasset bilens opprinnelige motorkraft. Effektøkning på biler med automatgir er derfor mer risikofylt enn på biler med manuelt gir. En automatkasse tåler som regel ikke all verden av effektøkning og har du en ”aktiv” kjørestil kombinert med motortrimming bør du være forsiktig. En manuell girkasse tåler mye mer og egner seg bedre.

Hvilke filter har en bil?

 

Gjelder bilgarantiene når du tuner?

Monteres og godkjennes trimmingen av en merkeforhandler gjelder alle garantier fortsatt. Utføres arbeidet av andre forsvinner nybilgarantien når bilen trimmes. Det er heller ingen som vil ta ansvar om bilen går i stykker som følge av effektøkningen. Det blir ditt eget ansvar.

Hva når du skal selge bilen ?

Ikke alle bilkjøpere er begeistret for at bilen er trimmet. Sportslige biler som kjøpes av bilinteresserte kan trimmes uten at det har negative konsekvenser ved et salg. Tvert i mot kan det være en fordel. På normale biler vil trimming som regel gjøre bilen vanskeligere å selge. Det er derfor vanlig å tilbakestille systemet til original tilstand før bilen selges.

 

Hva med avgifter og forsikring?

Bilavgiftene i Norge beregnes blant annet ut fra motorens effekt. Økes effekten vil også avgiftene øke. I følge loven skal man informere myndighetene om en effektøkning slik at det kan bergense ekstra avgifter.

Du er pliktig til å informere forsikringsselskapet om alle viktige endringer av bilen, spesielt en økning av effekten. Unnlater du å informere selskapet og det i forbindelse med en skade oppdages at bilen er trimmet vil du kunne risikere en reduksjon av forsikringsutbetalingen.

Hvordan sjekke Xenonpærer og ballast?