Dashbordkamera /Bilkamera – Kjøpeguide

Dashbordkamera eller bilkamera gir deg videopptak i høy kvalitet fra bil, båt eller i annen sammenheng. Slike kamera anskaffes av stadig flere. Et frontkamera / videokamera fastmonteres i bilens frontvindu (og evt. bakvindu) med sugekopp eller på siden med magnet, og du får opptak av det som skjer foran og bak bilen. Opptakene kan brukes ovenfor forsikringsselskap som bevis i forbindelse med ulykker, eller du kan dokumentere en flott kjøretur med bil. Avhengig av modell finnes flere ekstrafunksjoner som parkeringsovervåkning, fotoboksvarsling og hastighetsvarsling. Både GPS-mottaker og G-sensor (gyroskop) er med på gjøre dashbordkamera til avanserte og underholdende verktøy. Andre populære navn er bilkamera, trafikkkamera og dashcam. Før du kjøper dashbordkamera bør se om du finner en test av de modellene du vurderer.

Hva er viktig å tenke på før du velger type og modell?

Best i test dashbordkamera har god bildekvalitet

Målet med et dashbordkamera er å dokumentere ved bruk av video, derfor er bildekvaliteten , lesbarhet og oppløsning det viktigste du skal fokusere på når du velger kamera. Det beste er Full HD, 1080p, et minimum er 720p. For å få god bildekvalitet under alle slags forhold er det viktig at kameraet har et stort ISO-område og tåler høy ISO, det betyr at bildene blir lyse og skarpe også i mørke. Opptakshastigheten bør minimum være 30 FPS (bilder pr sekund).

Les mer om hvor du kjøper dashbordkamera rimelig og trygt på nett.

 

Bilkamera trenger god lysstyrke for opptak i svakt lys

Et kritisk punkt i test etter test er hvordan et dashbordkamera til bil takler opptak i dårlig lys og mørke, det vil si lysfølsomheten. Dette avgjøres av to ting, hvor mye lys linsen slipper igjennom (størrelse og blenderåpning) og hvor bra bildesensoren behandler opptaket. For den fotokyndige bestemmes bildekvaliteten og skarpheten i opptaket av hvilken ISO opptaket skjer i.

Bil kamera velger en høy ISO i dårlig lys, og da blir bildet fort kornete og uskarpt om ikke bildesensoren klarer å justere/bearbeide dette. Dette er spesielt aktuelt under nattkjøring og i tunneler. Noen dashbordkamera har mer avanserte linser og prosessorer og er overlegne med opptak under vanskelige forhold. Enkelte modeller er utstyrt på polarisasjonsfilter. Dette fjerner reflekser i linsen og gir bedre kvalitet på opptak i sterk sol eller sterkt lys.

Hvilke er reglene for lys på bil?

 

Lagring av opptaket

Hvor langt opptak du kan lagre bestemmes av lagringskapasiteten samt hvilken oppløsning opptaket har. Et opptak i Full HD krever mer lagringsplass per minutt opptak en et opptak i lavere oppløsning. SD minnekort er det vanligste lagringsmediet og størrelsen på dette avgjør hvor mye du kan lagre. Opptak i Full HD krever ca 3,5 GB per time. Et minnekort på 16 GB har plass til ca 4,5 timer med opptak. 64 GB har plass til hele 18 timer opptak. Test dette slik at lagringskapasiteten ikke blir for liten.





Det er en fordel at et dashbordkamera aktiveres automatisk når bilen starter, så slipper du å glemme opptaket.

 

Avanserte lagringsfunksjoner – Loop Recording

Hvem har skylden? Et bilkamera kan være til stor hjelp ved ulykker.

Du har, avhengig av modell, flere muligheter til å justere lagringen, avhengig av hva du skal bruke opptaket til. Er det ferieminner må du sette inn et nytt minnekort når det er fullt. Er målet med opptaket å kun dokumentere hendelser trenger du ikke lagre timevis med video om det ikke har skjedd noe. Opptaket lagres derfor i en loop, det vil si at når kortet er fullt slettes/overskrives fortløpende den eldste del av opptaket. Dette kalles Loop Recording.

G-sensor

Noen dashbordkamera har en funksjon som lagrer opptak som skjer ved hendelser separat, det vil si de lagres utenfor «loopen». En G-sensor, også kalt G-kraft måler, hendelsessensor eller gyroskop, registrerer unormal aktivitet som støt, for eksempel kraftig oppbremsing, bevegelser eller kollisjon. Bilkameraet vil også automatisk ta vare på opptakene noen sekunder før og etter slike hendelser. Disse opptakene skrivebeskyttes og lagres separat og er ikke med på den automatiske loopen, dvs. de må slettes manuelt. Dermed har du god dokumentasjon og bevismateriale om du er involvert i en ulykke, andre har kjørt uaktsomt eller du avslører forsikringssvindel og noen «lager» en ulykke med ditt kjøretøy som skal se ut som om du har skylden.

Det er en fordel om følsomheten og sensitiviteten kan justeres.

 

Dashbordkamera gir deg full kontroll når bilen står parkert

Har du kameraet på opptak også når en bil er parkert har du full oversikt over alle hendelser hele døgnet, også om bilen står parkert over et lengre tidsrom. Med timelapse funksjonen kan du se alt som har skjedd rundt bilen de siste dagene.

Dashbordkamera med GPS – Tid og sted

Bilkamera registrerer viktig tilleggsinformasjon som tid, dato, sted, nøyaktig posisjon (bredde- og lengdegrad) og hastighet. Ikke alle dashbordkamera har GPS, slike har dermed ikke fartsmåling, kart eller posisjonsangivelse. Riktig angivelse av posisjon kan være viktig om det har skjedd en ulykke på et øde sted og du må fortelle redningstjenesten hvor du befinner deg. Et dashbordkamera er med på å øke trafikksikkerheten på mange måter.

En annen fordel med nøyaktig posisjonsangivelse er at du kan dokumentere nøyaktig hvor en bil stod og i hvilken retning bilen beveget seg i forbindelse med en ulykke. Du kan også koble GPS mot PC og kart for å få en nøyaktig oversikt over hvor bilen har kjørt.

Display og lyd

Noen dashbordkamera har skjerm hvor du kan se opptak fra bil mens det opptaket pågår. Velger du en et bilkamera uten display må du se opptakene på en PC eller et annet media i ettertid. Dashbordkamera med display koster en del mer, så her er det mulig å spare litt. Lyden på de fleste bilkamera er akseptabel, men som regel ikke prioritert av produsentene da dette er en sekundær funksjon.

Les mer om to aktuelle bilkamera: Blackvue 650 og DOD LS 470W.

 

Hvilke tilleggsfunksjoner har dashbordkamera?

Avhengig av modell og hvor mye du vil investere finnes det mange nyttige tilleggsfunksjoner som gir viktig informasjon, bedre brukervennlighet og funksjonalitet.
– GPS logg og kjøreruteanalyse
– Avstandsalarm om du kommer for nære bilen foran.
– Fotoboksvarsling med alarm om du overskrider tillatt hastighet før fotoboksen. Du bør sjekke at det dashbordkameraet du er interessert i har en mulighet for oppdatering av fotobokskartet, fotobokser flyttes og nye kommer til.
– Rødt lys varsling
– 360 graders opptak
– Parkeringsovervåkning
– Hastighetsvarsing om du kjører fortere enn tillatt på stedet. Her er det viktig at programvaren blir oppdatert fortløpende.
– Akslerasjonsmåling, for eksempel 0-100 km/t helt nøyaktig samt bremsetest.
– Integrert WiFi og mikrofon

Gjør deg kjent med dasbordkameraet og test de ulike funksjonene, du blir mest sannsynlig imponert hvor mye informasjon et bilkamera gir deg tilgang til.

 

Hva med kapasitet på batteri?

Det er bilens 12 volts batteri som er hovedkilden for strøm til bilkameraet. Du kan bruke sigarett tenneren, strømuttak eller koble det på bilens sikringsboks. Alle dashbordkamera har et lite batteri, men dette er kun ment som en sikkerhet for lagring av data om det skulle komme til korte strømbrudd fra hovedstrømkilden. Skal du gjøre lengre opptak uten at motoren er i gang vil bil batteriet tømmes. Test dette for å unngå overraskelser.

Slik lader du et bilbatteri.

 

Hva koster et bilkamera/dashbordkamera?

Prisene ligger fra 3-400 kroner til opp mot 5.000 kroner. Du bør holde deg til kjente merker og ikke vær altfor grådig når du velger. Spesielt kvaliteten på opptak i svakt lys kan være dårlig på de rimeligste modellene. Både Biltema, Power og Elkjøp har et godt utvalg av dashbordkamera i ulike prisklasser, både for bruk i bil og i andre sammenhenger.

 

Kan du bruke mobilen som bilkamera?

Det er også en mulig å bruke mobilen som bilkamera, men dette er veldig upraktisk og til og med trafikkfarlig. Skal du ta mobilen ut av stativet når du får en samtale tar det fokus vekk fra kjøringen, i tillegg mister du det kontinuerlige opptaket. Mobilen tåler ikke å bli eksponert for sollys over lengre tid. Med andre ord, glem å bruke mobilen som bilkamera, gå heller for en robust, pålitelig og trafikksikker løsning. Du trenger ikke lete lenge etter en test som bekrefter dette. Dashbordkamera koster ikke all verden og monteringen er enkel.

 

Hvilke opptak med dashbordkamera er lovlige?

Det er lov å bruke bilkamera, men ikke automatisk lov til å publisere filmen offentlig. Et bilkamera er i følge Datatilsynet ikke et fastmontert kamera, og per lovens definisjon er det derfor ikke kameraovervåking. Det er derimot forbudt å publisere videoer hvor tredjeperson er identifiserbar. Tredjepersoner kan føle seg uthengt og for å beskytte disse er slik publisering ulovlig. Det er lov til å bruke alle opptak for og dokumentere ulykker ovenfor forsikringsselskap og rettsvesen.

Hva sier forsikringsselskapene?

I følge de store forsikringsselskapene som IF og TRYG dukker det stadig opp videoopptak i forbindelse med dokumentasjon av hendelsesforløp ved ulykker. Det legges ikke stor vekt på slike opptak, men det kan være oppklarende. Uansett er det skademelding og vitneforklaringer som er grunnlaget for vurdering av hendelsesforløp og skyldspørsmål.

Ingen rabatter

Så vidt vi har klart å finne ut har ingen norske forsikringsselskap rabatter for de som gjør opptak av kjøringen med kamera i bil.

 





Du liker kanskje også...