Hvilke stoffer inneholder vin?

Vin er godt og det passer inn i mange anledninger enten noe skal spises, feires eller man ganske enkelt skal kose seg. Vin lages av druer, men hva inneholder egentlig den vinen du drikker.

Naturlig sukker – glukose og fruktoseVinene som selges i Norge er kontrollert og skal være i henhold til lovverket, både fra EU og fra Norge. Det er med andre ord ikke farlig å drikke vin som kjøpes gjennom Vinmonopolet. Noen kan få allergiske reaksjoner av stoffer som finnes i enkelte vintyper, men i det store og hele er ikke dette et problem. Allikevel kan det være interessant å vite hva du får i deg når du drikker et glass vin.

Vin er laget av druer og inneholder derfor druesukker / glukose i tillegg til fruktsukker / fruktose.

Dette er naturlig sukker og i naturlige mengder. Det er ifølge lovverket ikke tillatt å tilsette sukker i vinen etter at gjæringsprosessen er avsluttet. Noen produsenter tilsetter noe sukker tidlig i prosessen. Vanlige viner har derfor et moderat sukkerinnhold. Det kjenner du også når du drikker, vanlige rød- og hvite viner er ikke akkurat søtt. Når det gjelder likører er det fult tillatt å tilsette sukker, de fleste likører er jo også veldig søte.

Hva med kaloriene

Kaloriene i vin finnes først og fremst i selve alkoholen og ikke fra sukker eller karbohydrater. Det er altså ikke det naturlige sukkeret som er problemet når det gjelder hvor sunn vin er satt i et slankeperspektiv.

Vinskap er praktisk og tar vare på vinen, sjekk priser på nett.

Kunstige tilsetningsstoffer

Det er ikke tillatt å tilsette kunstige fargestoffer i vin. Noen viner inneholder Sorbinsyre med formålet å forhindre uønsket gjær- og bakterievekst. Askorbinsyre er også et stoff som tilsettes enkelte viner for å bevare smak og lukt.

Svoveldioksid for å hindre oksidering

Vin er et naturprodukt og er som alt annet i naturen utsatt for forurensning. Heldigvis er det kun snakk om mikroskopiske mengder.

Oksidering kan påvirke vinen på en negativ måte. Det som skjer er at vinen drar til seg for mye oksygen. Dette kan skje i produksjonsprosessen og for å beskytte vinen mot oksygen tilsettes Svoveldioksyd. Hvor mye som tilsettes avhenger av vintype og den mengden sukker vinen inneholder. Rødvin trenger er mindre utsatt for oksidering og trenger mindre Svoveldioksyd. Hvitvin er mer sensibel og trenger derfor mer Svoveldioksyd. Dette er også en av grunnene til at rødvin tåler lagring bedre enn hvitvin.

Inneholder vinen sprøytemiddel?

Druer er et naturprodukt og derfor eksponert for farer som sykdommer, ulike skadedyr og dannelse av sopp. Det er derfor vanlig å sprøyte druene for å redusere disse problemene. Du finner samme type sprøytemidler på vanlig frukt du finner i handelen.

Det finnes derfor små rester av disse stoffene i vinen. Mengden som blir igjen i den ferdige vinen er derimot så liten at det ikke anses som en helserisiko.

Det finnes også økologisk vin hvor det er anvendt druer som ikke er sprøytet. Dette kan være et alternativ for den som er opptatt av dette. Det finnes blant en del gode økologiske rødviner fra Italia.

Lagre vinen i et vinskap som dekker ditt behov.

Tungmetaller

Druene vokser utendørs og blir derfor eksponert for forurensning. Det er ikke snakk om store mengder, men det samler seg blant tungmetaller i jorden. I tillegg er sur nedbør nedbør en utfrodring. Dette gjelder all frukt og grønnsaker som vokser utendørs og er ikke spesielt for druer. Resultatet blir at vinen kan inneholde små mengder tungmetaller som blant annet jern bly, nikkel og tinn. Økende fokus på miljøet har heldigvis den konsekvens at også forurensningen i vin stadig blir mindre.

Biogene aminer

Dette er naturlige stoffer som også finnes i vin. Det er ikke farlige stoffer men enkelte kan reagere og oppleve bivirkninger. Alkohol er også med og forsterke effekten av disse stoffene. Biogene amin er en betegnelse på en gruppe stoffer som finnes naturlig i mat og drikke. To typiske bivirkningene enkelte opplever er hodepine og endring av blodtrykket (opp eller ned). Rødvin inneholder flere slike stoffer enn hvitvin (blant annet Tyramin og Histamin).

Les om integrert vinskap fra Miele (i toppsegmentet).

Metanol

Under produksjonen av den alkohol vi kan drikke (etanol) blir det også dannet mikroskopiske mengder metanol. Metanol er et farlig stoff som kan medføre store helseproblemer, blant annet blindhet. Mengden du finner i vin er så liten at det utgjør ingen helserisiko. Men, kjøper du alkoholholdige drikker fra illegale kilder, såkalt «smugler- sprit og vin» har du ingen garanti for dette. Handler du på Vinmonopolet slipper du å tenke på dette.

Konklusjonen er at vin inneholder mikroskopiske mengder skadelige stoffer at det kun er relevant for den som er spesielt sensibel og reagerer på disse. Langt mer relevant er det å fokusere på alle de gode stoffene vi inneholder.

Sture Bjørseth

Du liker kanskje også...